Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Kako podaljšati avtonomijo baterije?

Huawei ForumHuawei Forum
edited julij 2018 Vprašanja in odgovori


Pametni telefoni so danes s svojo zmogljivostjo in funkcionalnostmi že primerljivi z računalniki. Oziroma jih v nekaterih pogledih celo prekašajo. Omogočajo hiter in priročen dostop do spleta, fotografiranje, snemanje videov, igranje iger, ogled filmov, poslušanje glasbe, pogovarjanje s prijatelji na drugem koncu svet, navigacijo in še malo morje drugih stvari, zaradi katerih so postali nepogrešljiv tehnološki pripomoček sodobnega časa.

A vsa ta opravila in funkcionalnosti terjajo svoj davek, ki ga plačuje baterija telefona. Marsikdo se še nostalgično spominja časov, ko so baterije v mobilnih telefonih zdržale tudi po teden in več dni. Ampak ti časo so že daleč nazaj. Danes vriskamo od veselja, če baterije ne rabimo priklopiti na polnilec dva dni. Seveda pa je hitrejša poraba energije pri današnjih telefonih precej logična. Mobilni telefoni izpred 15 in 20 let niso znali početi kaj dosti drugega, kot klicati in pošiljati kratka sporočila. Na današnjih pametnih telefonih, ki zmorejo 1000 in 1 stvar, pa sta to praktično le še obrobni funkciji. Zato zaradi relativno kratke avtonomije baterije nima smisla jamrati. Tako ali tako smo se navadili, da svoje telefone priklopimo na električno vtičnico, kjer je le ta na voljo.

Obstajajo pa tudi situacije, ko teh nimamo v bližini, telefon pa vseeno potrebujemo. Huawei je storil že velik korak v smeri boljše avtonomije baterije v pametnih telefonih, saj se njihovi novejši telefoni lahko pohvalijo že z energijsko učinkovitimi procesorji in zelo zmogljivimi baterijami, katerih kapaciteta znaša tudi 4000 miliamper ur (na primer pri P20 Pro in Matu 10 Pro). Poleg tega novejše različice Huaweijevega uporabniškega vmesnika EMUI razpolagajo z orodij za samodejno optimizacijo baterije, ki štedijo s porabo energije kjer se le da, in to tako, da se to ne odraža na uporabniški izkušnji. Varčevalnih tehnik pa se lahko še dodatno lotimo tudi sami, če le vemo kje in kako. Nekaj primerov, kako lahko podaljšate avtonomijo delovanja, bomo ponazorili na telefonu Huawei P20 Pro.

Uporabljajte originalni polnilec
Prva stvar, ki si jo zapišite za uho je, da svoj telefon (katerekoli znamke in katerikoli model) vedno polnite le z originalnim polnilcem, ki ste ga dobili priloženega v škatli s telefonom. Na ta način boste naredili že velik korak k daljši življenski dobi baterije in se izognili morebitnim okvaram. Prav tako pazite, da telefona in njegove baterije ne izpostavljate pretirano ekstremnim pogojem. Ne odlagajte ga neposredno na sonce in na površine, ki se lahko hitro segrejejo (na primer beton), če z odhajate v mrzle kraje, pa ga temu primerno oblecite, tako kot oblečete sebe. Izogibajte se torej previsokim in prenizkim temperaturam. Visoke temperature lahko povzročijo pregrevanje baterije in posledično kakšno okvaro, hladne pa botrujejo hitrejšemu pojenjanju energije.

Optimizacija z enim klikom
Zdaj pa k optimizacijskim nasvetom. Huaweijevi telefoni ponujajo eno zelo priročno možnost - hitro optimizacijo delovanja in porabe energije z le enim klikom. Ta naj bo vedno vaša prva izbira, ko iščete načine za podaljševanje avtonomije baterije. Najdete jo v meniju z nastavitvami baterije (Nastavitve telefona -> Baterija -> Optimiziraj uporabo baterije). Ko sprožite samodejno optimizacijo, bo telefon prečesal vse vaše trenutne nastavitve, ocenil kako lahko optimizira porabo energije in vam serviral predloge, ki jih lahko potem po želji sprejmete ali ignorirate.

Razkrinkajte požrešne porabnike
Preden se lotite bolj konkretnih prijemov energijskega varčevanja, pa svetujemo, da najprej preverite, kateri so največji porabniki energije. Morda odkrijete, da je med njimi kakšna aplikacija, ki je sploh ne uporabljate, vseeno pa morda deluje v ozadju. Med največjimi porabniki boste sicer največkrat našli zaslon, ki je največja strojna komponenta telefona in rabi veliko energije za prikaz ostre slike. Poleg njega pa bodo na seznamu navadno tudi GPS, Wi-Fi, signal omrežja, igre, če jih pogosto igrate, ter kakšno od družbenih omrežij, kot je na primer Facebook, ki velja za velikega požrešneža energije. Seznam porabnikov baterije najdete v nastavitvah telefona, in sicer v razdelku “Baterija”. Tam odprite zavihek “Poraba energije” in prikazal se vam bo seznam strojne in programske opreme, ki porabljata dragoceno energijo.

S klikom na posameznega porabnika, na primer na zaslon ali na določeno aplikacijo, pridete do podrobnejšega vpogleda v porabo, hkrati pa tu lahko zaprete aplikacijo oziroma nastavite način njenega upravljanja (zavihek "Zagon aplikacije"). Privzeto ima večina aplikacij nastavljeno samodejno upravljanje, če želite imeti boljši nadzor nad tem, katere aplikacije so aktivne v ozadju in s tem potencialno optimizirati porabo energije, pa preklopite na ročno upravljanje in izklopite možnosti samodejnega zagona in izvajanja v ozadju. To seveda naredite le za tiste aplikacije, ki jih ne uporabljate pogosto in za katere vam je vseeno, če vas sproti obveščajo o dogajanju.

Slika: Primer za Instagram (ki ga lahko aplicirate tudi na druge aplikacije):

Še bolj enostavno morda lahko to nastavljate z neposrednim klikom na zavihek "Zagon aplikacije" pod nastavitvami baterije. Tu najdete seznam vseh nameščenih aplikacij, ki bodo imele bodisi vklopljeno ali izklopljeno samodejno upravljanje, za vsako aplikacijo pa lahko izberete, kako želite imeti to urejeno. Ko imate "sestavljen" seznam vseh, ki jih želite upravljati ročno, pa kliknite možnost "Ročno množično upravljanje" in potem na seznamu aplikacij, ki se vam odpre, pri vsaki obkljukajte tisto možnost, ki se vam zdi smiselna (izvajanje v ozadju ipd.).

Ko smo že ravno pri aplikacijah: svetujemo da tiste, ki jih ne uporabljate, onemogočite oziroma odstranite s svojega telefona (to velja tudi za morebitne widgete na namizju). Manj kot imate nameščenih takšnih aplikacij, manj je možnosti, da bi v ozadju porabljale energijo brez vaše vednosti. Bodite pa pri tem zelo pozorni na sistemske aplikacije, od katerih je odvisno pravilno delovanje telefona. Te pustite pri miru.

Redno tudi preverjajte, katere aplikacije imate odprte in jih po potrebi zaprite, če jih tisti trenutek ne nameravate uporabljati. To enostavno storite s klikom na kvadratek na domačem zaslonu, ki vam prikaže nedavno odprte aplikacije. S klikom na “X” nato posamezno aplikacijo zaprete, s klikom na ikono smetnjaka pa povsem “počistite” seznam in zaprete vse aplikacije naenkrat (brez skrbi, s tem ne boste izgubili nobenih podatkov).

K sreči ima Huaweijeva programska oprema privzeto vklopljeno možnost samodejnega seznanjanja uporabnika o aktivnih aplikacijah, ki porabljajo veliko energije, tako da boste pravočasno obveščeni, če v ozadju deluje kakšen programček, ki bi ga bilo v imenu podaljšanja avtonomije pametno zapreti. Omenjeno možnost sicer najdete (in preverite ali je vklopljena) med nastavitvami telefona v zavihku baterije. Tam v zgornjem desnem kotu kliknite na ikono zobnika (nastavitve) v zgornjem desnem kotu in preverite ali je drsnik pri napisu “Porabniški poziv” obarvan modro.

Ukrotite največjega porabnika - zaslon
Podobno kot pri softverskih tudi pri strojnih porabnikih s klikom na določenega porabnika pridete do njegovih nastavitev, če ta z njimi razpolaga. Tu se splača še posebej urediti nastavitve zaslona. Če želite nekoliko optimizirati porabo baterije s strani zaslona, nastavite čim hitrejši preklop v spanje po nedejavnosti, na primer 15 sekund. Morda lahko tudi spremenite nastavitve ločljivosti, če vaš telefon to dopušča. Huawei P20 Pro ima na primer možnost preklopa med pametno ločljivostjo in ločljivostjo po meri. Pri vklopu prve možnosti, telefon samodejno uravnava ločljivost glede na stanje baterije, pri drugi možnosti pa to uravnava uporabnik sam. Če želite manjšo porabo, enostavno izberite nižjo ločljivost.

Nekaj energije pa lahko privarčujete tudi, če izklopite prilagodljivo svetilnost in ročno nastavite nižjo stopnjo svetilnosti. Manj kot bo zaslon svetil, manj energije bo porabil. Zlasti v notranjih prostorih nižja svetilnost navadno ne kvari uporabniške izkušnje, saj je slika vseeno dobro razločna, ko boste na zaslon gledali neposredno na soncu, pa boste morali svetilnost verjetno nekoliko dvigniti, če boste želeli videti, kaj se na njem dogaja.

Dodaten trik, ki se ga lahko poslužite je tudi nastavitev temne podlage za ozadje namizja. Telefon namreč za prikaz belih oziroma svetlih barv porabi več električne energije. Pri Huaweiju se tega dobro zavedajo, zato so to možnost naredili hitro dostopno kar v nastavitvah za baterijo. Odprite zavihek “Baterija” v nastavitvah telefona in tam vklopite možnost “Temnejše barve vmesnika”. Ne samo da boste s tem v dnevu privarčevali nekaj odstotkov baterije, ampak bodo vaši meniji dobili tudi zelo “kul” podobo.

Izklopite povezave, ki jih ne uporabljate
Naslednja točka je povezljivost. V kolikor vam baterija hitro poide, je zelo verjetno, da imate v telefonu vklopljene številne povezave. Že res, da je lepo imeti toliko možnosti prenašanja podatkov in komunikacije, a roko na srce verjetno ne uporabljate vseh naenkrat. Izklop vseh tistih, ki "le stojijo v kotu" naj bo zato ena vaših prioritet. Wi-Fi, Bluetooth, NFC, mobilna podatkovna povezava in sporočanje lokacije (GPS) se ne obnašajo nič kaj uvidevno do vaše napajalne enote, tako da njihovo aktivnost izbirajte okolju in situaciji primerno.

Povezavo Wi-Fi vklopite, ko brskate po spletu ali prenašata velike datoteke oziroma nameščate aplikacije, GPS in navigacijo aktivirajte le ko tavate po neznanih lokacijah in ju res potrebujete, Bluetooth pa “zbudite” le ko nameravate na svoj telefon povezati ustrezno brezžično napravo. Na primer brezžične slušalke, ko se odravite na večerno rekreacijo. Ko teh povezav ne uporabljate ali ko se nahajate na območjih s šibkim signalom in naštete funkcije tako ali tako ne delujejo, pa jih izklopite, da ne “mučite” baterije telefona po nepotrebnem.

Najlažje omenjene povezave izklopite v meniju s hitrimi nastavitvami, do katerega dostopate s potegom prsta navzdol od zgornjega roba zaslona. Preizkusite in boste videli, kako vam bo baterija hvaležna.

Če ne želite povsem izklopiti omenjenih povezav, lahko nekatere tudi samo nekoliko omejite, da so aktivne le v določenih situacijah. Mobilno podatkovno povezavo lahko na primer nastavite tako, da se aktivira le takrat, ko boste zagnali določeno aplikacijo, ki za delovanje potrebuje internetno povezavo (na primer Chrome, Facebook itd.). Ko vaš telefon miruje pa bo ta neaktivna. To sicer pomeni, da vam aplikacije tudi ne bodo samodejno servirale potisnih obvestil, kar pomeni, da lahko hitro zgrešite kakšno sporočilo. Hkrati pa to prihrani tudi nekaj energije.

Omejitev mobilne podatkovne povezave: Nastavitve telefona -> Brezžično in omrežja -> Mobilno omrežje -> Napredno -> izklopite možnost "Mobilni podatki vedno vklopljeni”.

Podobno lahko mobilno podatkovno povezavo in Wi-Fi omejite le za situacije, ko imate zaklenjen zaslon. To pomeni, da se aktivirata le ko svoj telefon “zbudite”, sicer pa sta neaktivni. Obe povezavi lahko omejite v meniju z nastavitvami baterije (Nastavitve telefona -> Baterija -> ikona zobnika v zgornjem desnem kotu). Tu pri možnosti “Omrežje Wi-Fi naj ostane vklopljeno” izberite možnost “Med polnjenjem” ali “Nikoli”, odvisno od vaših potreb, pri možnosti “Mobilni podatki naj ostanejo vklopljeni” pa jih izklopite (pomanite drsnik v levo, da se obarva sivo).

Vklopite varčevalni način
Če se vam ne ljubi brskati po menijih in se igrati z različnimi nastavitvami, pa lahko zelo enostavno (na vsakem telefonu) vedno vklopite varčevalni način, ki se v kritičnih trenutkih lahko izkaže za pravi božji dar. Huaweijevi telefoni gredo tukaj še korak dlje, saj imajo na voljo kar dva varčevalna načina z energijo - običajnega in ekstremnega, oziroma ultra, kot se uradno imenuje. Prvi je manj vsiljiv in bolj kot ne le zapre aplikacije, ki tečejo v ozadju, onemogoči samodejno sinhronizacijo elektronske pošte ter izklopi raznorazne vizuelne in zvočne učinke v menijih (animacije prehodov, zvok ob pritisku tipk itd.). Z vklopom tega načina boste navadno podaljšali avtonomijo baterije za nekaj ur.

Način ultra pa je bolj ekstremen in milo rečeno vaš telefon vrne nazaj v kameno dobo (beri: obdobje osnovno-funkcionalnih telefonov). Svetujemo, da se k tej možnosti zatečete le v primerih, ko veste da boste dalj časa (več dni) brez možnosti polnjenja baterije, saj pošteno omeji “pametne” funkcionalnosti telefona. Pusti vam praktično le možnosti klicanja in pošiljanja sporočil ter uporabo nekaj izbranih aplikacij. Seveda pa ta ekstremni prijem prinaša tudi dobre rezultate - avtonomijo delovanja lahko podaljša tudi za teden in več dni. Zelo impresivno!

Tako, to je bilo nekaj nasvetov, ki vam bodo zagotovo pomagali do manjše porabe energije baterije in posledično daljše avtonomije delovanja telefona. Predlagamo, da se malo poigrate z različnimi in ugotovite optimalne nastavitve za svoje potrebe. Prav tako pa vam polagamo na srce, da poskrbite za redne posodobitve programske opreme, saj posodobitve dostikrat prinesejo učinkovitejše delovanje in učinkovitejše upravljanje s strojno opremo. Več o posodobitvah si lahko preberete na tej povezavi.

Pa uspešno optimizacijo! :)

Andrej
Ekipa Huawei foruma

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0