Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Zakaj in kako posodobiti programsko opremo na telefonu?

Huawei ForumHuawei Forum
edited avgust 2018 Vprašanja in odgovori

Pametni telefoni so super zadeva. Na njih se zanašamo na vsakem koraku. Z njimi si pomagamo pri urejanju službenih zadev in hitri komunikaciji, omogčajo nam dostop do zakladnice informacije - spleta, krajšajo nam čas z zabavnimi vsebinami, pomagajo na poti pri navigaciji, prek njih lahko urejamo svoje finance in tako dalje. Praktično so že nadomestili računalnike, saj so že skoraj enako zmogljivi, hkrati pa precej bolj priročni za prenašanje naokoli. Ampak njihova vse večja zmogljivost in razširjenost ima tudi drugo, temnejšo plat. Vse bolj so postajajo privlačni raznoraznim kiberkriminalcem. Na telefonih namreč hranimo veliko osebnih podatkov, ki zanimajo spletne nepridiprave, saj se lahko z njimi potencialno finančno okoristijo. Zato je prisotnih vedno več virusov in drugih škodljivih programskih kod, ki napadajo telefone in bodisi onesposabljajo njihove sisteme bodisi kradejo podatke uporabnikov.

Kako se temu izogniti? V prvi vrsti bodite previdni pri tem, kaj na svoje telefone nameščate (aplikacije nameščajte le iz zaupanja vrednih virov), kot drugo pa poskrbite, da imate vedno posodobljeno programsko opremo. Tako operacijski sistem, kot posamezne aplikacije, ki jih imate nameščene. To velja za vse telefone. Redne posodobitve bodo ne le zmanjšale možnost za okužbo z virusom, ampak tudi poskrbele za stabilno delovanje vašega telefona. Android, danes prevladujoči operacijski sistem na telefonih, je namreč odprtokodna platforma in se ves čas nadgrajuje. Posodobitve zakrpajo odkrite luknje, poskrbijo za boljšo kompatibilnost z aplikacijami, dodajo nove funkcionalnosti in nemalokrat pohitrijo delovanje telefona. Zato za telefone velja povsem enako pravilo, kot za računalnike - redno posodabljajte programsko opremo! Na ta način se boste izognili marsikateri nevšečnosti.

Kako poskrbeti za posodobitev programske opreme?
V tokratnem prispevku bomo pogledali, kako poskrbeti za redne posodobitve na Huaweijevih telefonih. Ključna stvar pri tem je, da imate v telefonu vedno vstavljeno kartico SIM, saj na podlagi tega telefon vidi šifro države za katero mora poiskati posodobitev. Oziroma povedano po domače, “porekli” SIM-kartice in telefona se morata ujemati za izvedbo ustrezne posodobitve. Če imate na primer v telefonu, ki ste ga kupili v Sloveniji, vstavljeno britansko SIM-kartico, posodobitve za operacijski sistem in uporabniški vmesnik ne boste prejeli.

Prav tako pa je pomembno, da si ustvarite HUAWEI ID račun, saj ta omogoča uporabo vseh funkcionalnosti Huaweijevih telefonov (hramba v oblaku, trgovina z aplikacijami in temami, učinkovito urejanje datotek, …). To najbolj enostavno naredite ob prvem vklopu telefona, ko vam ta sam predlaga kreiranje omenjenega računa, lahko pa tudi kasneje prek aplikacije HiCare, ki je že prednameščena na Huaweijevih telefonih. Najdete jo lahko v mapi “Orodja” na namizju, ali pa prek vgrajenega iskalnika po telefonu (podrsate s prstom navzdol kjerkoli na namizju in se vam odpre).

Kreiranje računa HUAWEI ID
Tule je postopek za vzpostavitev Huaweijevega računa v aplikaciji HiCare:
Odprite aplikacijo HiCare in se pomaknite na zavihek “Jaz” (zgoraj desno).
Izberete možnost “Prijava/registracija”.
V zadnjem menija pa bodisi vpišete svoje podatke za prijavo (če HUAWEI ID račun že imate) bodisi izberete možnost registracije (če računa še nimate) in sledite navodilom na zaslonu.

PRIMER (na sliki): kreiranje računa HUAWEI ID na telefonu Huawei Y7 Prime.

Vklop samodejnega posodabljanja
Huaweijevi telefoni imajo privzeto že vklopljeno samodejno iskanje posodobitev, tako da vas sami obvestijo, ko so slednje na voljo, prav tako pa je privzeto vklopljen tudi samodejni prenos posodobitev prek brezžičnega omrežja. To sicer lahko preverite in upravljate na sledeči način:
1. Odprite nastavitve telefona.
2. Pomaknite se na dno menija in odprite zavihek “Sistem”.
3. V meniju, ki se vam odpre, odprite zavihek “Posodobitev sistema”.
4. Odprl se vam bo meni, ki prikazuje trenutno nameščeno različico uporabniškega vmesnika EMUI in delovno različico sistema (dolga šifra, sestavljena iz črk in številk). Kliknite tipko za možnosti menija (tri pikice v zgornjem desnem kotu) in izberite možnost “Posodobi nastavitve”.
5. V zadnjem meniju nato le še preverite, ali sta vklopljeni možnosti “Samodejno iskanje posodobitev” in “Samodejno prenesi prek povezave Wi-Fi”. Če slučajno nista, pa priporočamo, da ju vklopite, saj si boste s tem naredili medvedjo uslogo in poskrbeli, da bo vaš telefon vedno “svež”.

PRIMER (na sliki): vklop samodejnega posodabljanja na telefonu Huawei Y7 Prime.

Vseeno pa se vsake toliko zgodi, da vas telefon o posodobitvi obvesti nekoliko z zamudo, čeprav je ta morda že nekaj dni na voljo. Zato je zelo priporočljivo, da vsake toliko tudi ročno preverite, ali so na voljo posodobitve. To lahko storite na dva načina - prek že omenjene Huaweijeve aplikacije HiCare in prek menija z nastavitvami telefona. Prva izbira naj bo vedno aplikacija HiCare, saj ta včasih prej pokaže posodobitve, najbolj optimalno pa je, da vsakič preverite kar prek obeh možnosti. Skupaj vam bo ta postopek vzel največ pol minute.

Ročno preverjanje posodobitev prek aplikacije HiCare
Poglejmo najprej, kako preverite razpoložljivost posodobitev prek aplikacije HiCare:
1. Odprite aplikacijo HiCare.
2. Aplikacija se vam privzeto odpre v zavihku “Storitev”. Kliknite ikono za posodobitev v razdelku hitrih storitev (oranžna ikona s silhueto telefona in puščico), nakar boste dobili informacijo, katera različica programske opreme je nameščena na vašem telefonu in ali je na voljo kakšna posodobitev.

PRIMER (na sliki): preverjanje posodobitev prek aplikacije HiCare (zavihek “Storitev”) na telefonu Huawei Y7 Prime.

  1. Posodobitve pa lahko v HiCareu preverite tudi v zavihku “Jaz” zgoraj desno.
  2. Ko ga odprete, le še kliknite možnost “Preveri, ali so na voljo posodobitve” in telefon vam bo javil, kako stvari stojijo.

PRIMER (na sliki): preverjanje posodobitev prek aplikacije HiCare (zavihek “Jaz”) na telefonu Huawei Y7 Prime.

Ročno preverjanje posodobitev prek nastavitev telefona
Kot že rečeno, lahko stanje glede posodobitev prav tako preverite v nastavitvah telefona:
1. Odprite nastavitve telefona.
2. Pomaknite se na dno menija in odprite zavihek “Sistem”.
3. V naslednjem meniju izberite zavihek “Posodobitev sistema”.
4. V končnem koraku pa le še kliknite možnost “Preveri posodobitve”. Če ja kakšna na voljo, se vam bo izpisalo na zaslonu.

PRIMER (na sliki): preverjanje posodobitev v nastavitvah na telefonu Huawei Y7 Prime.

Če se boste posluževali zgoraj opisanih postokov, potem nimate kaj skrbeti in bo vaš telefon vedno na tekočem s posodobitvami, vi pa boste lahko mirno spali, ker boste vedeli, da je varnejši pred spletnimi nevarnostmi in bolj stabilen pri svojem delovanju. :)

PRIMER (na sliki): posodobljena programska oprema na telefonu Huawei Y7 Prime.

O tem, kako poskrbeti za posodabljanje aplikacij, pa boste lahko prebrali v ločenem prispevku.

Andrej
Ekipa Huawei foruma

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0