Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Kartica SD ne deluje v Huawei P9 lite

Kartica SD mi ne deluje v Huawei P9 lite napiše mi da je SD kartica poškodovana vendar ni saj deluje v drugem telefoni normalno in v računalniku.Napiše mi tudi da je aparat Huawei P9lite šifriran kako ga dešifrirati ??? Hvala za odgovor. P.S. simkartica deluje normalno Hvala!!!!!!

0

Komentarji

 • Huawei ForumHuawei Forum
  edited julij 2018

  Živjo @dago, dobrodošel na forumu.

  Hm, zoprna reč tole z nedelujočo SD kartico. Sklepam da na telefonu uporabljaš izvirno programsko opremo, tj. operacijski sistem? Če je ne, je lahko to vzrok težave.

  Če jo, pa svetujem, da v prvem koraku preveriš, ali so zanjo na voljo kakšne posodobitve. Najbolj zanesljivo to lahko storiš prek aplikacije HiCare, ki bi morala biti že nameščena na tvojem telefonu. Odpri omenjeno aplikacijo in klikni ikono "Posodobitev" oziroma odpri zavihek "Jaz" desno zgoraj in klikni na možnost "Preveri, ali so na voljo posodobitve. Alternativno lahko to storiš tudi prek nastavitev telefona (Sistem -> Posodobitev sistema -> Preveri posodobitve).

  Druga stvar, ki jo lahko narediš je, da na spletni strani proizvajalca SD kartice preveriš, ali je tvoja kartica kompatibilna s Huaweijem P9 lite. Na tem mestu bi te vprašal še, ali morda uporabljaš kartico tipa SDXC? Ta format kartic je namreč znan po tem, da ima včasih težave na pametnih telefonih.

  Smiselno je preveriti tudi delovanje katere druge podobne SD kartice, če jo imaš morda pri roki. Če je mogoče, testiraj še eno ali dve drugi SD kartici. Če ti delujeta brez težav, je morda težava v SD kartici, ki jo želiš uporabiti.

  Morda tvojo težavo odpravi tudi formatiranje SD kartice. To boš najlažje naredil z računalnikom. Primer za računalnik z Windowsi: vstavi kartico v režo, odpri Raziskovalca, med pogoni poišči SD kartico, nanj klikni z desnim miškinim "uhljem" in izberi možnost formatiranja. Pred tem le poskrbi, da narediš varnostno kopijo podatkov, ki jih hraniš na njej. Vsebino kopiraj bodisi v kakšno mapo na računalniku ali zunanji podatkovni nosilec, na primer USB ključ.

  Še ena potencialna programska rešitev pa je povrnitev telefona na tovarniške nastavitve: Nastavitve telefona -> Sistem -> Ponastavi -> Ponastavitev na tovarniške nastavitve -> Ponastavi telefon. Pred tem pa OBVEZNO naredi varnostno kopijo svojih podatkov in datotek, da ne ostaneš brez njih.

  Seveda pa obstaja tudi možnost, da gre za mehansko težavo. Čisto mogoče je, da se tvoja SD kartice izmakne iz ležišča, ko jo pospraviš v telefon. Lahko pa tudi, da imaš v telefonu okvarjen SD krmilnik. Če ti ne bo pomagalo nič od zgoraj naštetega, nesi telefon na uradni servis, da preverijo zadnji dve možnosti in ju po potrebi odpravijo.


  Zdaj pa še beseda ali dve o šifriranju. Predvidevam, da se ti obvestilo o šifriranju izpiše, ko želiš na SD kartico shraniti nekatere bolj kočljive podatke. Ne skrbi, to da je tvoj telefon šifriran je dobro. Pravzaprav morajo od Androida 6 naprej vsi telefoni omogočati šifriranje podatkov, oziroma morajo biti celo privzeto nastavljeni na šifriranje podatkov. Takšne so zahteve Googla, ki stoji za Androidom. Zaradi tega tudi ni predvideno, da bodo uporabniki dešifrirali svoje telefone in tako tudi ni te možnosti med nastavitvami.

  Kaj sploh šifriranje pomeni? Enostavno povedano to pomeni, da so podatki na tvojem telefonu zaščiteni, tako da do njihove vsebine ne more dostopati nihče, ki nima ustreznih pooblastil oziroma "ključev" za njihovo dešifriranje. Eden od takšnih ključev je na primer že PIN koda, ki jo uporabljaš za odklep telefona. Ali pa prstni odtis. Če na primer shraniš datoteke in podatke na SD kartico, torej zunanji pomnilniški nosilec, pa bi potencialno lahko do teh podatkov dostopal kdorkoli bi se dokopal do te SD kartice. Zato te tudi telefon opozori, da podatki na njej morda niso dovolj zaščiteni. Skratka, šifrianje je kul. :) Zato tudi odsvetujemo poizkuse, da bi kdorkoli šifriranje onemogočil oziroma izklopil.

  Lep pozdrav,
  Andrej
  Ekipa Huawei foruma

  Lep pozdrav,
  Andrej
  Ekipa Huawei foruma

  0