Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Kako je nastal epski video iz Ljubljane?

Huawei ForumHuawei Forum
edited julij 2018 Blog

Tako kot sem obljubil zadnjič, sva s Perotom razkrila, kako je nastal epski video iz Ljubljane. Za kreativne pristope si lahko prebereš prejšnji zapis. Spodaj pa je nekaj bolj podrobnih razlag glede tehnik in tehnološke opreme, ki sva jo uporabila pri snemanju. Gremo kar po vrsti.

Počasni posnetki

Vsi vemo, kaj so počasni posnetki, morda pa ne veš, kako nastanejo. Če ob strani pustimo različne standarde in privzamemo, da gledamo video vsebine pri 30 sličicah na sekundo, lahko z malo matematike hitro ugotovimo, kaj moramo narediti, če želimo video posnetke upočasniti. Namesto 30 sličic na sekundo posnamemo večkratnik tega. Tako Huawei P20 Pro lahko posname posnetke pri 120 ali pa 240 sličicah na sekundo. Preračunano to pomeni, da lahko eno sekundo posnetka raztegnemo na 4 ali 8 sekund. V aplikaciji kamere na P20 Pro se pomakni skrajno desno do Več in izberi Počasni posnetek. Nato lahko z gumbom preklopiš med 120, 240 ali 960 sličicami na sekundo (več o slednjem kasneje). Na koncu je potrebno posnetek bodisi izvoziti v “počasni” obliki ali pa v programski opremi kjer montiraš video uporabiti ustrezno upočasnitev posnetka.

Fotografiranje v časovnem intervalu – timelapse

Še ena funkcija, ki se skriva v meniju Več je možnost fotografiranja v časovnem intervalu oz. t.i. timelapse. Ideja pri tem načinu fotografiranja je sledeča: telefon postaviš na stojalo ali ga prisloniš na nek negiben predmet ter izbereš kader. Začneš snemati in pustiš telefon 5, 10, 15 ali še več minut. Aplikacija bo vsako sekundo zajela sličico in učinek, ki ga dobite je ravno obraten kot pri počasnem posnetku. Premikanje oblakov, recimo, kar na enkrat oživi. V našem videu vidiš, kako se Pero sprehodi okoli mene. Jaz počasi prekrižam roke in v pohitrenem posnetku zgleda, kot da se premikam normalno, medtem ko vse okoli mene drvi. Pero si je dodatno pomagal z elektronskim stabilizatorjem, kot je recimo DJI Osmo Mobile 2. Huawei P20 Pro ima namreč stabilizacijo video posnetkov, vendar je za tak tip posnetka skoraj nujno poseči po dodatni pomoči, da se izničijo večji premiki roke. V nasprotnem primeru bo skakanje kadra neizogibno.

Drugi kader, ki sva ga posnela je preprost: stal sem nepremično sredi ulice, medtem ko so se ljudje sprehajali mimo mene. Z malo dela v montaži pa je Pero dodal še sled mimoidočih.

Povečava

Povečava med snemanjem je sicer izvedljiva, vendar je na telefonu težko doseči res gladek prehod. Namesto tega se lahko zaneseš na snemanje v višji ločljivosti in umetno povečavo v post produkciji. Ideja je sledeča: končni video bo ločljivosti FullHD, mi pa bomo material posneli v ločljivosti 4K. To pomeni, da imamo 4× več zajetih slikovnih pik oz. 2× več na stranico. Tako lahko v montaži umetno povečaš sliko za faktor 2 in tako dosežeš bolj naravno in gladko približevanje.

Slider

Posnetek, kjer se sprehodim med drevesi, se rahlo premika v nasprotni smeri mojega gibanja. Učinek doda sceni nekaj dinamike in z malo kreativnosti lahko dosežeš zelo lep posnetek. Tak učinek je težko doseči pri snemanju iz roke, zato je Pero tukaj uporabil t.i. “slider”. Gre za preprosto tračnico na kateri je nameščen poseben del, ki po njej drsi (zato ime “slider”). Seveda brez nekega mehanizma s katerim vpneš in pritrdiš telefon na slider ne bo šlo. Vse tehnične trgovine bi morale imeti kaj podobnega na zalogi.

Super počasni posnetki

Tako kot pri počasnih posnetkih, so tudi super počasni posnetki lahko odlično orodje, da ujameš nekaj, kar očem ni vidno. Huawei P20 Pro lahko snema tudi z 960 sličiami na sekundo. Pri tem pa je treba z vajo pridobiti nekaj spretnosti, da pravočasno ujameš gibanje, saj zaradi enormne količine podatkov, ki jih mora telefon zajeti in shraniti med snemanjem, lahko snemaš le zelo kratek čas.

Poišči stvari, ki se dogajajo res hitro: škropljenje vode, prhutanje kril golobov, čebele v letu in podobne stvari so odličen material. Ne pozabi na kreativnost.

Ptičja perspektiva

Posnetki s ptičje perspektive so s popularizacijo dronov (brezpilotnih kopterjev) postali dostopni vsem. Vendar v resnici in v izogib neljubim dogodkom drona sploh ne potrebuješ. Pero je enostavno uporabil polno iztegnjeno trinožno stojalo na katerega je namestil svoj P20 Pro. Njegova višina, iztegnjena roka in dolžina stojala ponujajo dovolj visoko perspektivo, da se zdi, kot da sva uporabila dron.

Zvok

Zajem zvoka ni problematičen, dokler stojiš dovolj blizu telefona. Ko pa me Pero pošlje na drugo stran ulice, nastane problem. Sploh, če je na ulici veliko dogajanja in se mimo vozijo še avtomobili. Takšne situacije rešujeva s poceni mikrofonom (dobiš ga že za dobrih 20 €), ki si ga namestim na majico, kabel speljem pod njo in v žep skrijem svoj P20 Pro v katerega preko pretvornika za slušalke vključim omenjei mikrofon in tako snemam zvok. V montaži združiva zvok, ki sem ga posnel jaz in video, ki ga je posnel Pero.

Improviziraj

Veliko posnetkov, ki jih narediva vključuje ogromno improvizacije. Od tega, kako sva dosegla učinek ptičje perspektive, do tega, da je veliko svari včasih zlepljenih skupaj s srebrnim lepilnim trakom. Ko si na lokaciji, delaš s tem kar imaš in poskušaš kar najbolje rešiti težave s katerimi se srečuješ. Le redko gre kaj gladko in zato je malo kreativnosti in razmišljanja izven okvirjev kar nujno.

Sedaj poznaš tako kreativne kot tudi tehnične pristope, ki jih lahko uporabiš pri svojem naslednjem ali pa celo prvem projektu. Z veseljem bi rad videl kaj je uspelo ustvariti tebi. Deli svoje izdelke z menoj na družbenih omrežjih :).

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.