Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Ali lahko posnameš epski video s telefonom?

Huawei AdminHuawei Admin
edited julij 2018 Blog

Da ne rabiš več drage opreme za snemanje epskih video posnetkov je mantra, ki jo slišim vsakokrat, ko debata nanese na ustvarjanje video vsebin. Seveda pa le redko kdo pokaže svoj izdelek ali ponudi kakšen konkreten nasvet. Vsi torej vemo, da se da in malo kdo izmed nas ve kako točno. V resnici lahko izdelavo video posnetka, kot je tretji Tech Genius video, razdelimo na dva koraka: ustvarjalni in tehnični. Danes bomo predelali ustvarjalni del, naslednji teden pa se lotimo še tehničnega.

Perspektiva in kadriranje

Po navadi se pri snemanju video posnetkov vsak osredotoči, da dejansko ujame nek trenutek. Pri tem pa kaj dosti razmisleka ne gre v samo perspektivo in kadriranje. Ne glede na to, da je Huawei P20 Pro med večjimi telefoni, je še vedno neprimerno manjši, kot je večina fotoaparatov in kamer. To dejstvo se da s pridom izkoristiti in telefon postaviti ob tla ali pa skozi ozko špranjo pokukati nekam, kamor naše oko komajda seže.

Tako kot pri vseh ustvarjalnih procesih, je potrebno tudi tukaj ogromno eksperimentirati. Veliko posnetkov bo neuporabnih – predvsem v začetku. A z vajo vse postane lažje in z malo vztrajnosti hitro razviješ svoj stil in ugotoviš, kaj je bolj zanimivo in privlačno. Pokukaj v kotičke, kamor nihče ne pogleda in morda te tam pričaka epski posnetek.

Nevsakdanje

Iskanje drugačne perspektive hitro privede do posnetkov nevsakdanjih reči. Izziv za naslednjič, ko v baru naročiš pivo: vzemi prazno steklenico piva in skozi odprtino na vrhu nameri objektiv fotoaparata na telefonu. Vklopi bliskavico in zajemi sliko. Kul, ane? Iskanje takšnih in drugačnih nevsakdanjih pogledov vodi v eksperimentiranje, ki bo včasih dalo osupljive rezultate. Ponovno izkoristi dejstvo, da imaš v žepu vsestransko napravo, ki ti s svojo kompaktnostjo omogoča pokukati tja, kamro drugi ne.

Vsakdanje

Čeprav je iskanje nevsakdanjih reči zabavno in so rezultati včasih neverjetni pa je vse prelahko spregledati popolnoma vsakdanje prizore. Nekaj kar je tako samoumevnega, da na to niti ne pomisliš, je lahko navdih za vpogled v svet s katerim se lahko poistovetimo vsi. Na ulici ujemi hojo ljudi in posnemi samo noge. Namesto uličnega glasbenika ujemi raje reakcije gledalcev. Golobi, ki so običajno nadlega, lahko v počasnem posnetku postanejo elegantna bitja. Kaj pa odsev sončnih žarkov skozi liste dreves? Odsevi mimoidočih v steklu izložb, grafiti na stenah in nalepke na uličnih svetilkah so lahko odličen vir posnetkov, če se le ustaviš in resnično opaziš stvari, ki jih drugi le vidijo, a jih ne dojamejo.

Kombiniraj in povej zgodbo

Seveda bodo posnetki še toliko boljši, če kombiniraš prej opisane kreativne pristope. Vendar pa je pred vsem dobro vnaprej razmisliti, kaj želiš povedati. Seveda je zabavno zbrati na kup zanimive posnetke, ki jih je veselje gledati, a bo končni izdelek še toliko boljši, če bo nosil zgodbo. Ali gledalci sledijo tvoji poti po opravkih? Ali želiš povedati zgodbo o ljubezni? Morda želiš povedati, da je tvoje mesto čisto ali pa tehnološko napredno? Želiš povedati zgodovino mesta? Karkoli že je tvoja zgodba, si jo zapiši na list papirja in premisli vnaprej, kje in kaj bi lahko posnel. Tako ti na lokaciji ostane več časa za iskanje nove perspektive vsakdanjih in nevsakdanjih stvari.

Ne boj se

Morda je še največja prepreka, ki jo čutiš ta, da se bojiš, da bo končni izdelek slab. Bojiš, da tvoj izdelek ne bo dosegel vizije, ki jo imaš. Ne boj se – nihče v prvo ni posnel najboljšega filma in tudi tebi ga ni treba. Vztrajaj, ponavljaj, nadgrajuj, popravljaj, opazuj, posnemaj in se zabavaj. Učenje je proces, ki traja in ga ne moreš preskočiti. Šele ko pogledaš nazaj, lahko vidiš napredek. Ne boj in začni snemati.

1
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.