Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Mate X: prepogljiva revolucija

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Vedno, ko v družbi začnem razlagati o mobilnih telefonih Huawei, debata običajno trči v vprašanje "Kam sploh še lahko napredujejo pametni telefoni?". Vprašanje se nanaša predvsem na dejstvo, da obstaja le omejeno število načinov, kako narditi pravokotnik z zaslonom na eni strani in kamerami na drugi. Seveda obstaja nekaj permutacij, a ob koncu dneva imamo v žepu pravokotnik, odet v steklo. Kako torej naprej?

Huawei je na sejmu MWC v Barceloni podal konkreten odgovor na to vprašanje, ko je na odru predstavil prepogljiv telefon Mate X. O prepogljivih telefonih govorimo že zadnjih nekaj let, pri čemer se zadnja tri leta o tem res glasno razmišlja. Morda bi mislili, da je glavni problem razvoja takšnega telefona ustvariti prepogljiv oz. upogljiv zaslon. Pa ni - slednje je rešeno že dolgo časa. Kjer se pojavijo prave težave pa je tečaj, ki omogoča prepogibanje. Ta mora biti dovolj tog, da se telefon ne bo sam od sebe zložil, ko bo odprt in bo hkrati dovolj odporen na ponavljajoči gib tudi na dolgi rok. Huawei je porabil kar 3 leta, da je izdelal tečaj, ki vsebuje več kot 100 delov. S tem so končno preskočili zadnjo oviro in rodil se je Mate X.

Slednji pa poleg naprednega tečaja skriva še mnogo drugih novosti, ki ga razlikujejo od naprav, ki jih trenutno nosimo v naših žepih. Kaj je torej novega? Mate X ima 3 zaslone v enem. Ko je telefon zložen, je na prednji strani 6,6 palčni zaslon. Na zadnji strani je nato 6,38 palčni zaslon in ko obe polovici razprete, je pred vami 8 palčni zaslon skorajda kvadratne oblike (razmerje stranic je 8:7,1). To pomeni, da je zaslon vedno na zunanji strani naprave, zato Huawei ponuja tudi poseben ovitek za Mate X, ki zadnji zaslon prekrije, ko je ovitek zaprt. Dejstvo, da ima Mate X zaslon na zunanji strani pa napravi omogoča, da se izogne nepotrebni kompleksnosti. Ni potrebe po dodatnih zaslonih in predvsem ni potrebe po dodatnih kamerah, saj lahko sedaj uporabniki za zajemanje selfijev uporabijo kar glavno kamero. Slednja pa zagotovo omogoča, da bodo selfiji mnogo bolj kakovostno zajeti, kot na katerikoli prednji kameri. Samo obrnite telefon in vklopite selfi način. Prižgal se bo zadnji zaslon in že boste lahko zajeli selfi s trojno kamero Leica, ki jo je Huawei vgradil v Mate X.

Del, kjer so vgrajene kamere na zadnji strani telefona pa prav tako služi več namenom: Poleg tega, da se v njem nahajajo kamere, so pri Huaweiju vanj vgradili tudi gumbe in vtič USB-C. Ko pa je telefon razprt v tablico, bo rob s kamero služil kot zelo ergonomsko držalo za zaslon, ki potuje od roba do roba. Naprava tako deluje precej manj kompleksno kot druge rešitve, ki smo jih videli. Manj kompleksnosti pomeni manj možnosti za okvare in daljšo življenjsko dobo naprave.

Z vidika uporabnika je Mate X telefon, ki se lahko spremeni v tablico. Lahko ga uporabljate kot navaden pametni telefon - ko pa potrebujete več zaslona, lahko Mate X razprete in uživate v velikem zaslonu, ki je kot nalašč za branje, pregledovanje spleta ali pa urejanje vsebine (razpredelnice, video in avdio produkcija, obdelava fotografij ...). Lahko pa se odločite tudi za poganjanje dveh klasičnih aplikacij v polni velikosti vzporedno. Še en zanimiv način rabe pa je pri fotografiranju, kjer večji zaslon omogoča lažje in bolj natančno kadriranje slike.

Vendar pa se inovacije ne ustavijo zgolj pri industrijskem oblikovanju ampak posežejo tudi v notranjost naprave. Tam se nahaja povsem nov čip z imenom Balong 5000, ki omogoča da se Huawei Mate X poveže v 5G omrežja. Tako je Mate X popolnoma pripravljen na prihodnost. Družbo mu dela glavni procesor Kirin 980, ki ga poznamo že iz telefona Huawei Mate 20 Pro ter povsem svežih P30 ter P30 Pro. Vse skupaj napaja baterija s kapaciteto 4.500 mAh, kar pomeni da tudi trajanje baterije, kljub velikemu zaslonu, ne bi smelo biti problematično. Tudi polnjenje te baterije je doživelo nadgradnjo na 55 W super hiter polnilec, ki je dovolj zmogljiv, da napaja tudi ultra lahke prenosnike, kot je Huawei MateBook X Pro. En polnilec za vse naprave? Ja, prosim!

Mate X torej napoveduje prihodnost oz. je pokazal, da je ta že tukaj, danes. Če vas zanima še več o Mate X pa si oglejte Tech Genius video, kjer pokomentiram celotno predstavitev.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0