Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Izlet v Srbijo in razmišljanje o YouTubu

Huawei ForumHuawei Forum
edited marec 10 Blog

Pred kratkim sem prejel povabilo, da se pridružim dogodku, ki ga organizira Huawei Srbija za promocijo pametnega telefona P smart 2019. Šlo je za sila prijeten dogodek, ki se je začel s srečanjem z ustvarjalci dveh izmed največjih YouTube kanalov v Srbiji: Choda in Stuberi. Po prijetnem druženju, na katerem se je zvrstilo preko 800 mladih oboževalcev, je sledilo tekmovanje v igranju zelo zanimive igre. S pomočjo pametnega telefona P smart 2019 so tekmovalci upravljali s posebno žogo v realnem svetu. Žoga je imela vgrajeno Bluetooth povezavo, s katero se je povezala na telefon, tam pa je posebna aplikacija pobirala podatke z žiroskopa in jih pošiljala žogi, ki se je potem odzivala na premika telefona. Nagni telefon levo in žoga se je začela kotaliti levo. Nagni ga desno in žoga gre desno. Cilj je bil priti okoli poligona prvi oz. čim večkrat. Obilica zabave tako za tekmovalce, kot tudi za navijače.

Vendar pa je vse skupaj v meni sprožilo širše ramišljanje o YouTubu oz. predvsem o ustvarjalcih, ki ustvarjajo vsebine za to platformo. Leta 2005 je YouTube prvič ugledal luč dneva. Manj kot 15 let kasneje so YouTube usyvarjalci zamajali temelje kreativne industrije in danes lahko vsakdo doseže na milijone ljudi. Mlade generacije ne gledajo več TVja, ne berejo več novic in za svoje idole ne izbirajo več glasbenikov ter športnikov. Danes so njihovi vzorniki YouTuberji. Vlogerji, če smo bolj splošni. V manj kot 15 letih se je zgodil preobrat, ki ga ni nihče slutil.

Da si mladi YouTuberje izbirajo za vzornike in si tudi sami želijo postati YouTube zvezde je realnost, ki jo opažam vsak dan tudi sam. In dejstvo je, da je v dobi pametnih telefonov to lažje kot kdajkoli prej. Tudi cenovno dostopni telefon, kot je P smart 2019, je povsem dovolj za začetek snemanja in montiranja vlogov. Je pa ta dostopnost za seboj potegnila tudi nekaj neprijetnih posledic. Zaradi dostopnosti je nastala poplava in izstopati iz te poplave je praktično nemogoče, če nisi drugačen in poseben. Pa tudi takrat se morajo poklopiti vsi delčki sestavljanke ob ravno pravem času, da ti uspe.

Zaradi tega je marsikdo poskusil in hitro obupal. Ostajajo in izstopajo pa tisti, ki imajo občutek, ki znajo povedati zgodbo ali pa so sami po sebi sila zabavni. Izstopajo tisti, ki razumejo svojo ciljno publiko in tisti, ki se vloganja lotijo z dobrim načrtom. Vendar pa tudi to pod površjem lahko skriva nevarne pasti. Veliko vlogerjev vloži velika časa in energije v svoje izdelke in s tem počasi brišejo mejo med realnostjo in fikcijo. Te meje pa mladi velikokrat ne vidijo in ne prepoznajo, zato lahko kdo hitro narobe sklepa, da je vloganje enostavno, življenje vlogerjev pa posuto z denarjem, brezplačnimi darili in uživanjem na eksotičnih lokacijah.

A vprašajte kateregakoli uspešnega vlogerja oz. vlogerko in odgovor bo vedno enak: vloganje zahteva ogromno časa, dela in energije. Biti ves čas svež, inovativen in kreativen izčrpa tako telo kot duha in zato se hitro zgodi, da ustvarjalci zaidejo s poti ter v želji po zbujanju pozornosti počnejo nepremišljene neumnosti. Samo poglejmo, v kaj se je zapletel Jake Paul.

Zaključimo ta zapis na nekoliko bolj pozitivni strani: YouTube je zakladnica znanja in z malo spretnosti je lahko super orodje za učenje in širjenje pozitivnih sporočil. Veliko YouTuberjev in kanalov se ukvarja z znanstvneimi poskusi, ustvarjanjem raznih stvar in deljenjem praktičnih nasvetov. YouTube je super orodje za osvajanje novih znanj in kljub nekaterim temnejšim stranem verjamem, da bo na dolgi rok prevladala dobra vsebina nad slabo.
Če razmišljaš o svojem YouTube kanalu, je moj nasvet sledeč: začni ustvarjati in ne razmišljaj preveč. Sproti se največ naučiš in dokler ne začneš, se ne bo premaknilo kaj dosti. Go for it!

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0