Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Huawei Mate 20 Pro vs. DSLR

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Nemalokrat slišimo, da se tal ali oni telefon lahko kosa z DSLR aparatom. Tukaj pa se razlaga tudi konča. Kaj točno to pomeni in kaj točno je s tem mišljeno le redko kdo pove in tako vse skupaj ostane pri nekih parolah, ki imajo za seboj zelo malo vsebine. Zato sva se s Petrom odločila, da enkrat za vselej to primerjavo postaviva v primeren kotekst.
Za začetek razčistimo sledeče: DSLR s svojim velikim senzorjem še vedno omogoča zajemanje tehnično boljših fotografij kot mali senzorji na pametnih telefonih. Pika. Tukaj ni debate in tudi mimo fizike velikih ter svetlih objektivov ne gre. Skoraj (več o tem kasneje).
Kako lahko torej sploh primerjamo pametni telefon in DSLR polnega formata? Za to si je potrebno pogledati celotno sliko. Pa začnimo.

Prenosljivost oz. mobilnost
Med fotografi obstaja znan rek ki gre takole: "Najboljši fotoaparat je tisti, ki ga imaš s seboj." Bistvo te trditve je v tem, da ti več tisoč evrov vredna oprema, ki sedi doma na polici, ne pomaga kaj dosti, ko si zunaj in zagledaš priložnost za super fotografijo. Glede na to, da le redko kdo stalno prenaša s seboj nekaj kilogramov fotografske opremem, na drugi strani pa malodane vsi v žepih nosimo pametne telefone, lahko z gotovostjo rečemo, da je pametni telefon bolj prijazen z vidika mobilnosti in omogoča, da ujamemo trenutke tudi takrat, ko s seboj nimamo vse svoje težke opreme.

Rokovanje
Profesionalni oz. napredni fotografi, ki jim izrazi kot so ISO vrednost, zaslonka, goriščna razdalja, čas zaklopa ter belina niso tuji in znajo s temi vrednostmi ročno upravljati bodo gotovo bolj učinkoviti na profesionalnem fotoaparatu, ki ponuja namenske fizične gumbe za upravljanje posameznih lastnosti. Pri telefonu, kot je Mate 20 Pro je to upravljanje omejeno na zaslon, saj so telefoni večfunkcijske anprave, ki se morajo prilagajati različnim scenarije. Enkrat so brskalnik, drugič igralna konzola, tretjič koledar, četrtič urejevalnik besedila in nekje vmes tudi fotoaparat. Seveda Mate 20 Pro ponuja ročno upravljanje s prej omenjenimi lastnostmi, a se je za to potrebno malce sprehoditi po zaslonu in nastaviti posamezne parametre.

RAW
Tako imenovani surovi posnetki oz. RAW format posnetkov je super izhodišče za nadaljnjo obdelovanje fotografij. RAW način se od običajnega razlikuje po načinu shranjevanja slike. Medtem ko običajno fotografije shranjujemo v formatu .jpeg, ki na sliki izvede kompresijo, s čimer prihrani na prostoru, ki ga slika zasede v pomnilniku, RAW način shrani prav vse podatke, ki jih senzor zazna. Brez, da zabredemo pregloboko v tehnično plat kompresije podatkov je potrebno vedeti le to, da kompresija pri datoteki .jpeg določene podatke s slike zavrže in s tem še vedno ohrani izgled ter hkrati zmanjša velikost datoteke. To predstavlja težavo, ko želimo posvetiti temne dele slike ali pa potemniti svetle. Tam je izguba podatkov največja in to posledično otežuje nadaljnjo obdelavo fotografij. RAW format zapiše v pomnilnik vse podatke in tako sicer zasede več prostora, a hkrati omogoča več svobode pri nadaljnji obdelavi.
Ravno zaradi tega napredni in profesionalni fotografi prisegajo na ta format. Tukaj se tako Mate 20 Pro, kot tudi DSLR aparat izkažeta za enakovredna, saj oba omogočata zajemanje fotografij v surovem, RAW načinu.

Obdelava in objava
To nas privede do obdelave in objavljanja fotografij. Tukaj se Mate 20 Pro izkaže kot neprimerno boljša izbira za vse, ki želijo hitro deliti svoje fotografije s svetom. Medtem ko pri DSLRju potrebuješ računalnik za obdelavo in objavo fotografij, imaš s pametnim telefonom vse v enem. Obstaja kup aplikacij s katerimi lahko obdeluješ fotografije: Instagram, Snapseed, Adobe Lightroom ... seznam je dolg in možnosti neskončno. S pšraktičnega vidika pametni telefon v tem pogledu nima konkurence v DSLR aparatu, ki se zanaša na drugo napravo za vse nadaljnje korake.

Vsestranskost
Z vidika vsestranskosti uporabe je razlika med DSLR aparatom in pametnim telefonom takorekoč stvar izbire posameznika. Pametni telefoni imajo na voljo kup aplikacij, filtrov in nekaj fizičnih dodatkov, ki omogočajo zajemanje različnih tipov fotografij. Prav tako ima Mate 20 Pro tri kamere Leica, ki pokrivajo ultra široki, široki in zoom vidi kot, kar pomeni da imaš v eni napravi zelo dobro pokrite različne scenarije uporabe. Od pokrajinske fotografije in makro posnetkov pa vse do 3× optične oz. 5× hibridne povečave. Na drugi strani pa DSLR ponuja kup objektivov, bliskavice, fizične filtre in še kaj. To sicer spet pomeni več stvari, ki jih je potrebno nositi s seboj, zato je odločitev predvsem osebne narave.

Praksa
Vse kar je zapisno zgoraj je sicer povsem veljavno, a na koncu dneva štejejo rezultati v praksi. Zato je spodaj nekaj fotografij, na katerih si lahko ogledate razlike med DSLR aparatom ter pametnim telefonom v istih pogojih. Končno sodbo prepuščam tvojim očem, a bi rad na začetku kljub temu izpostavil nekaj stvari: fotografije, ki so zajete z Mate 20 Pro so običajno bolj živahne in kontrastne, kar je posledica takojšnje obdelave, ki jo pametni telefon naredi po zajemu. Do enakega rezultata bi lahko prišli z DSLRjem in nekaj obdelave. A kljub temu vidimo, da so fotografije zajete s pametnim teleofnom takoj uporabne za deljenje na družbenih omrežjih, brez dodatne obdelave. Poleg tega se največja razlika pokaže pri HDR obdelavi, ki jo Mate 20 Pro izvaja smaodejno, pri DSLRju pa smo spet vezani na dodatno obdelavo na računalniku. Potem pa so tuakaj še nočne fotografije, kjer Mate 20 Pro pusti DSLR daleč za seboj, v kolikor za DSLR ne uporabiš stativa, ki ti omogoča daljše čase osvetlitve. Mate 20 Pro ima namreč vgrajen namenski nočni način, ki s pomočjo optičnega umirjanja slike ter umetne inteligence omogoča daljše osvetlitvene čase kar iz roke. Za bolj natančno analizo in komentar pa si poglej zadnji #TechGenius video.
Poglej si rezultate še sam. Na levi je vedno fotografija zajeta z DSLR aparatom, na desni pa so fotografije, ki jih je zajel Huawei Mate 20 Pro.
Menim, da smo postregli z uravnoteženo in argumentirano primerjavo. DSLR je še vedno kralj profesionalčne fotografije, a mu je Mate 20 Pro v mnogih vidikih tesno za petami oz. celo preseže zmožnosti, ki jih ponuja DSLR.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.