Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Baterija

etamateetamate
Huawei Mate 20 Pro

Pozdravljeni, zanimajo me izkušnje ostalih uporabnikov, ki telefona ne polnite vsak dan: Koliko % baterije se vam sprazni čez noč? Navedel bom nekaj svojih izkušenj, vaše odgovore oziroma izkušnje pa me zanimajo zato, da bom vedel, ali so te stvari dejansko normalne, ali pa je morda kaj narobe z mojim telefonom. Za odgovore se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

V primeru mojega Mate 20 Pro se mi zdi nočna poraba namreč kar velika, saj znaša okrog 5% v približno 7 ali osmih urah. Čez noč zaprem vse aplikacije, vključen pa imam WIFI, mobilne podatke (omrežje A1), samodejno sukanje zaslona in dolby atoms. Funkcije Always on display nimam vključene. Uporabljam Nova Launcher Prime, vendar tudi s privzetim zaganjalnikom ni nič drugače. Poraba 5% čez noč se mi zdi prevelika. Pričakoval sem 1-2% porabo baterije čez noč. Prav tako se baterije prazni tudi čez dan. V praksi to pomeni, da bi mi lahko šlo v enem dnevu od 15-20% baterije, tudi če na telefonu ne bi nič delal. To se mi zdi preveč, zato prosim za vaše mnenje oziroma izkušnje.

Glede baterije sem opazil še nekaj. Ko se napolni do 100%, se tudi indikator napolnjenosti kar dolgo časa zadrži na 100%,, recimo med 4-5 ur, če telefon zelo malo ali nič ne uporabljam. Od 99% navzdol pa začne % na indikatorju napolnjenosti baterije hitreje padati. Ne vem, kaj je temu vzrok in do zdaj še nisem dobil odgovora na to. Opazil pa sem še nekaj pri zelo nizkem % napolnjenosti baterije in sicer ko je bila baterija samo še na 4%, se je telefon ne dolgo za tem - 15 minut - ugasnil sam od sebe, ker je bila baterija izpraznjena. Pričakoval bi, da tudi ob nizki napolnjenosti baterije lahko pričakujem, da bo telefon recimo ob 4% napolnjenosti deloval še vsaj uro ali dve ob zelo omejeni uporabi, ne pa, da se takoj izprazni. 4% v 15 minutah se mi zdi absolutno preveč. Ali je torej tudi mogoče, da se baterija prazni neenakomerno in da so odstotki pri višji napolnjenosti "močnejši" kot pri nizki. Sicer bi se to zdi to povsem nauporabno in sila nepraktično.

0

Komentarji

 • b1on1cmanb1on1cman

  Tudi meni se čez noč izprazni v povprečju okoli 5%. Včasih manj, včasih več. Kolikor vem je to odvisno od delovanja v ozadju. Torej ne samo aplikacije, ki so aktivne, ampak po možnosti tudi kakšne posodobitve ipd. Meni osebno se 5% niti ne zdi toliko, odvisno seveda spet od stvari ki se dogajajo v ozadju.

  0
 • Huawei ForumHuawei Forum

  Na porabo vsekakor vplivajo tudi procesi, ki se izvajajo v ozadju. Tudi če zapreš vse aplikacije, je povsem mogoče, da se v ozadju še vedno katera izvaja in porablja energijo. Morda za začetek preveri največje porabnike energije in jih poskusi onemogočiti. Nekaterih med njimi, kot je na primer zaslon, seveda ne boš mogel oziroma jih boš lahko omejil do neke mere (svetilnost), če je na pri vrhu seznama kakšna aplikacija pa jo lahko izbrišeš in testiraš porabo brez nje.

  Velik porabnik je lahko tudi signal oziroma iskanje signala. Ko imaš enkrat v telefonu vstavljeno SIM kartico, se poraba baterija precej poveča (sem testiral večkrat). To velja za vse telefone. Poskusi morda še kakšna je poraba z vklopom varčevalnega načina in/ali letalskega načina.

  Kar lahko narediš, da mogoče malo omejiš porabo, je čiščenje predpomnilnika, kjer se sčasoma naberejo odvečne datoteke, ki dodatno obremenijo sistem in s tem tudi povečajo porabo baterije.

  Predpomnilnik procesa Huawei Domov počistiš tako, da greš v nastavitve telefona, tam v zavihek "Aplikacije in obvestila", potem v zavihek "Aplikacije" in na seznamu, ki se ti prikaže, izbereš prikaz vseh aplikacij (puščica zgoraj desno) in sistemskih procesov (tri pikice spodaj, kjer piše "Več"). Poiščeš in klikneš Hiawei Domov ter nato v razdelku "Pomnilnik" klikneš možnost "Počisti predpomnilnik".

  Svetujem ti pa tudi čiščenje sistemskega predpomnilnika. Postopek gre takole:
  1. Izklopi telefon.
  2. Hkrati pritisni in nekaj sekund drži gumb za vklop in gumb za povišanje glasnosti.
  3. Ko se pojavi Huaweijev logotip, gumba še naprej drži pritisnjena dokler logotip ne izgine.
  4. Ko se na zaslonu pojavi napis EMUI, boš vedel, da si prišel v obnovitveni meni.
  5. Po njem se premikaš z gumbom za uravnavanje glasnosti. Pomakni se na možnost "Wipe cache partititon" in pritisni gumb za vklop, s katerim potrdiš izbiro. Predpomnilnik se bo izbrisal.

  Če misliš, da je kaj narobe z baterijo in da njena baterija pojenja prehitro, kljub ukrepom, ki naj bi to močno zmanjšali, pa ti ne preostane drugega, kot obisk servisa. Le oni so namreč pooblaščeni za testiranje telefona ter njegovih komponent in podajanje uradne ocene glede ustreznosti delovanja.

  Telefon moraš pa seveda polniti z originalnim polnilcem za zagotovitev optimalnega delovanja.

  Svetujem ti pa tudi, da prebereš naš vodič za podaljšanje avtonomije baterije, v katerem lahko najdeš marsikakšen uporaben nasvet: https://huaweiforum.si/discussion/87/kako-podaljsati-avtonomijo-baterije

  Lep pozdrav,
  Andrej
  Ekipa Huawei foruma

  0
 • Dejan_23Dejan_23
  Pozdravljen @etamate.
  Meni gre tudi baterija okoli 5% dol čez noč tako da nisi edini. Ti pa priporočam da wi-fi čez noč izklopiš, ker ti bo čez čas zelo uničil avtonomijo baterije, prav tako tudi mobilni podatki.
  Kar se pa tiče tega da je več ur lahko 100% baterije, se mi je pa to dogajalo na vsakem telefonu tako da ni problem v telefonu. In še to. Ko je stanje napolnjenosti na 2% se telefon čez 30 sekund zaustavi. Tako da če imaš 4% je velika možnost da ti bo signal in še kakšna aplikacija v 15 ali 20 minutah "pokuril/a" še zadnja 2% preden se začne zaustavljati.

  Me veseli če sem pomagal.
  L.p. 🙂
  0