Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Mate 20 Pro – najbolj vsestranka kamera

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Katera kamera oz. fotoaparat je najboljši? Če se ti sedaj po glavi motajo imena dragih DSLR kamer, se motiš. Vprašaj isto vprašanje kateregakoli fotografa in velika verjetnost je, da ti bo odgovoril naslednje: “Najboljši fotoaparat je tisti, ki ga imaš s seboj.”

In to je bistvo tega zapisa. Seveda obstajajo fotoaparati, ki zajamejo tehnično popolne fotografije. Vendar je to oprema, ki je draga ter okorna za prenašanje naokoli in zato velikokrat ostane doma, če greš ven s kakšnim drugim namenom, kot je fotografiranje. Ravno zaradi tega so pametni telefoni postali najbolj priljubljeno fotografsko orodje tako za popolne amaterje, kot tudi za napredne fotografe v trenutkih, ko s seboj ne nosijo težke opreme.

To nas privede do novinca, ki ga je Huawei predstavil pred kratkim – Huawei Mate 20 Pro. Kot je sedaj že običajno, ima tudi novi paradni konj na zadnji strani tri kamere. Vendar pa so, za razliko od modela P20 Pro, po novem nameščene v novi konfiguraciji. Namesto monokromatskega tipala, je Mate 20 Pro dobil povsem novo tipalo, pred katerim se nahaja ultra širokokotni objektiv. To pomeni, da se je razpon goriščnih razdalj razširil in posledično je mogoče zajemati fotografije, ki jih s P20 Pro enostavno ni mogoče.

Ultra široki kot
Pri ultra širokem kotu imajo uporabniki sedaj možnost zajema veliko večjega vidnega polja. Zakaj je to pomembno? Predvsem zato, ker bodo sedaj na svoj račun prišli uporabniki, ki radi fotografirajo pokrajine, arhitekturo ali pa tesne notranje prostore. Ultra široki kot namreč zajame približno 107° vidnega kota, kar je mnogo bližje človeškemu vidnemu polju. Poleg tega sedaj ni več potrebe po umikanju nazaj, da bi zajeli celotno veličino pokrajine pred vami ali pa velike katedrale. Tudi notranjosti veličastnih prostorov, kot so katedrale in galerije, sedaj zaživijo v povsem novi luči. Fotografije ultra širokega kota namreč resnično zajamejo veličino takšnih velikih prostorov. Po drugi strani pa v utesnjenih barih s pomočjo nove kamere lažje zajamete celotno omizje vaše družbe.

Še eno področje, kjer je ultra široki kot neizmerno priljubljen pa so razne športne aktivnosti, kjer se lahko sedaj po novem resnično približate dogajanju in hkrati še vedno zajamete celotno dogajanje. Če ne veste o čem govorim, si oglejte kakšno galerijo slik ali video kompilacijo, ki je nastala v kakšnem skejt parku ali pa med akrobatskim bordanjem oz. smučanjem.

Makro fotografija
Še ena dobrodošla lastnost ultra širokokotnih objektivov pa je njihova zmožnost ostrenja bližnjih predmetov. Do sedaj smo bili pri t.i. makro fotografiji omejeni na razdaljo 5 cm, kar je velikokrat premalo za res dobre makro posnetke. S počjo ultra širokokotnega objektiva na Mate 20 Pro pa se je sedaj ta razdalja prepolovila. Fotografije malih predmetov, žuželk, cvetov, plodov in drugih tekstur je z razdalje 2,5 cm nekaj povsem drugega. Tako na svoj račun pridejo tudi ljubitelji makro fotografije.

Normalni kot
Seveda je na zadnji strani še vedno prisoten tudi objektiv, ki zajema normalni kot oz. tisto, kar ste verjetno vajeni sedaj na svojem pametnem telefonu. Tukaj se kaj dosti ni spremenilo, razen splošnega napredka v kakovosti zajete fotografije. Gre za vidni kot, ki smo ga najbolj vajeni in je nekako najboljši kompromis, ki nas spremlja vse od prve kamere na pametnem telefonu. Vendar pa v primeru Mate 20 Pro to ni več zgolj kompromis, ampak samo še ena od možnosti.

Zoom
Potem pa je tukaj še 3× optični zoom, ki ga poznamo že z modela Huawei P20 Pro. Čeprav je že nekaj časa mogoče z dvema prstoma razširiti sliko na zaslonu med fotografiranjem na pametnih telefonih pa je kakovost teh slik na koncu običajno porazna. Razlog za to je povsem enostaven: klasično zoomanje na telefonih ni namreč nič drugega, kot izrezovanje in raztegovanje slike, ki jo zajame kamera. Ker je fotografija sestavljena iz mreže slikovnih pik, telefon enostavno ne ve, kaj se nahaja med dvema sosednjima pikama (oz. piksloma). Posledično so takšen fotografije mehke oz. zgledajo zamegljene.

Mate 20 Pro pa ima na zadnji strani nameščen objektiv, ki dejansko omogoča optično povečavo – tako kot bi gledali čez daljnogled. To pomeni, da je tipalo zajame to približano sliko s polno kakovostjo. To pride prav predvsem v situacijah, kjer se fizično ne morete približati – spremljanje koncertov in prireditev ter v primerih, kjer je pred vami fizična prepreka, ki vam onemogoča približevanje.

Nadgradnja tega je hibridna povečava, ki vam ponuja 5× povečavo. Tukaj gre za kombinacijo optične in prej omenjene digitalne povečave, ki s pomočjo pametnih algoritmov poskrbi, da je kakovost zajete fotografije še vedno sprejemljiva.

Vsestranski
Od makro fotografije, preko širokokotne ter normalne pa vse do 3× oz. 5× povečave – Mate 20 Pro dokazuje, da je pripravljen na prav vsako situacijo in tako ponuja najbolj vsestransko fotografsko izkušnjo. Dokler je ta švicarski fotografski nožek v tvojem žepu, si lahko miren, da je ni situacije, ki ji ne bi bil kos. Osebno mi je še vedno najbolj všeč novi ultra širokokotni objektiv, ki mi omogoča, da v en kader spravim vse kar vidim in tako ujamem popoln spomin, zamrznjen v privlačno fotografijo.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.