Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Vlogaj s telefonom

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Da je vloganje v zadnjih letih v strmem porastu je ustaljeno dejstvo in o temu ni dvoma. Veliko ljudi z zanimanjem spremlja življenje vlogerjev po vsem svetu in tako se je tudi pri nas pojavilo zanimanje tako za gledanje kot tudi za ustvarjanje vlogov.

Kljub temu pa ustvarjanje video vsebin še vedno velja za izredno zahtevno tehnično opravilo. Priprava ideje in scenarija, snemanje video materiala, urejanje video materialov, iskanje glasbene podlage in naposled objavljanje končnega izdelka. Vse to predstavlja velik zalogaj za marsikoga, ki se spogleduje z ustvarjanjem vlogov in verjamem, da na koncu vse to marsikomu vzame zagon, da bi se lotil vloganja.

Kaj pa, če ti povem, da imaš vse, kar rabiš za vloganje, že sedaj v svojem žepu? Ne, resno. V žepu imaš gotovo pametni telefon. To je vse kar rabiš, da nastane cel vlog. Od priprave scenarija, raziskav, snemanja, urejanja in objavljanja. Preberi si ta zapis in si nato oglej 20. #TechGenius video, kjer je celoten postopek tudi prikazan.

Scenarij in raziskava

V kolikor ne bo v vlogu nekaj, kar v polnosti obvladaš, je potrebno najprej stvar raziskat. Seveda je to s telefonom preprosto. Google je tvoj prijatelj in ko imaš dovolj materialov se je pametno lotiti okvirnega scenarija. Razmisli o čem teče beseda in poskusi najti različne relevantne lokacije, kjer lahko poveš del zgodbe. Če gre za vlog, ki nastaja tekom tvojega vsakdana in spontano pa to že tako ali tako pride samo po sebi.
Snemanje

Sedaj imaš idejo in scenarij in treba je začeti s snemanjem. Seveda je dober telefon z dobro kamero absolutna prednost in Huawei P20 Pro ter predvsem Mate 20 Pro sta trenutno top izbira za takšne podvige. Sicer pa že tako ali tako malodane vsak telefon snema FullHD posnetke in to je vse kar rabiš. Pri snemanju si pomagaj s kakšnim selfie stickom, da v objektiv lažje ujameš več svoje okolice. Huawei ponuja eno super zadevo, ki v enem izdelku ponuja tako selfie stick, kot tudi trinožno stojalo. To je za začetek vse kar rabiš, da nekoliko nadgradiš svoje snemanje.

Razmisli o zanimivih kotih, zanimivih lokacijah in predvsem pred kamero poskušaj ostati sproščen in naraven. Vem, to je težje narediti, kot zveni, a s prakso bo prišlo tudi to.

Urejanje

Če ti je bilo morda jasno, da se s telefonom da snemati in iskati informacije pa se marsikomu zatakne pri urejanju. Tukaj vsak takoj pomisli na računalnik, a je to povsem odveč. V Sloveniji je to zelo nazorno pokazal Ciril Komotar, ki že od samega začetka snema in ureja svoje vloge na telefonu – specifično trenutno uporablja tako P20 Pro, kot tudi Mate 20 Pro. Znano je, da za urejanje svojih vlogov uporablja aplikacijo VivaVideo Pro, ker mu ta omogoča izredno natančno rezanje posnetkov. Slabost te aplikacije je le ta, da ne omogoča izvažanje pri ločljivosti FullHD (1080p) ampak le pri HD (720p).

Osebno mi se mi je zadnje čase najbolj prikupila aplikacija InShot, ker ima vgrajeno knjižnico glasbe, kar mi bistveno olajša urejanje.

Še ena dobra aplikacija pa je Adobe Clip, ki omogoča samodejno funkcijo Smart Volume. Ideja je v tem, da aplikacija sama zazna, kdaj je na tvojem posnetku prisoten zvok in samodejno utiša podloženo glasbo
Vsaka od aplikacij ima svoje prednost in svoje slabosti, zato je končna izbira na tebi – z nobeno od teh pa ne boš zares brcnil v temo.

Glasbena podlaga

Glasba je izredno pomemben dejavnik video vsebin in marsikdo ji ne nameni kaj dosti pozornosti. V kolikor se ne odločiš za InShot, bo treba glasbo poiskati na spletu, pri čemer pa je potrebno biti pozoren na avtorske pravice. Tukaj ima YouTube prikladno rešitev, saj ponuja lastno knjižnico glasbe za ustvarjalce. Poleg glasbe pa ponujajo tudi knjižnico zvočnih učinkov. Glasbo in učinke najdeš na tem naslovu.

Objavljanje

Sedaj imaš svoj prvi vlog, čestitam. Čaka te samo še objava. Tukaj imaš načeloma dve glavni možnosti: Facebook in YouTube. O tem, kaj je bolj primerno zate je debata za drug čas. V obeh primerih pa lahko končni izdelek naložiš na splet s pomočjo telefona (priporočam, da se pred tem povežeš na omrežje WiFi, da ne kuriš mobilnih podatkov). Tako Facebook, kot tudi YouTube omogočata nalaganje preko uradnih aplikacij. Naloži svoj video in ga deli s širnim prostranstvom interneta.

Čestitam, sedaj si lahko nadeneš naziv vloger :).

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.