Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Deset najbolj hudih trikov z Mate 20 Pro

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Povsem enostavno je zaslediti glavne novosti, ki jih nov paradni konj, kot je Mate 20 Pro, prinaša na trg. Vse to je odlično, saj so novosti vedno dobrodošle in nam olajšajo rabo teh mobilnih naprav. Vendar pa je seznam funkcij vsekakor daljši in se vsako leto le še podaljša. Ker je posledično enostavno spregledati super uporabne funkcije, je danes tukaj zbranih 10 zelo kul funkcij, ki jih Mate 20 Pro omogoča in zanje morda še nisi slišal.

01: Knuckle Gestures / Poteze s členki
Uporabniški vmesnik, ki ga je razvil Huawei in sliši na ime EMUI, že dlje časa omogoča upravljanje s členki. Tako lahko z dvojnim trkom členka ob zaslon zajamete sliko zaslona. Če narišete na zaslonu črko S s členkom, bo telefon zajemal sliko zaslona tudi preko vidnega dela zaslona. Predstavljaj si, da želiš zajeti sliko celotne spletne strani, ki je daljša od samega zaslona. Z omenjeno gesto bo telefon zajemal vertikalno os zaslona, dokler ne pride do konca ali pa dokler se ne dotakneš zaslona. V kolikor funkcije nimaš vklopljene, jo lahko najdeš v:

Nastavitve > Pametna pomoč > Nadzor gibanja

Tukaj lahko v razdelku Poteze s členki vklopiš zajemanje posnetka zaslona in celo odpiranje aplikacij. Tako lahko odpreš katerokoli aplikacijo, če na zaslonu s členkom narišeš katerokoli od naslednjih črk: C, E, M, W.
Prav tako pa lahko s členkom potegneš horizontalno črno po sredini zaslona in Mate 20 Pro ti bo ponudil možnost, da na zaslonu poganjaš dve aplikaciji hkrati. To je super priročno, na primer, če želiš gledati video na YouTubu ter hkrati brskati po spletu.

02: Ultra Power Saving Mode / Ultra varčevanje z baterijo
Vsi smo se že znašli v situaciji, ko se je baterija nevarno približevala praznemu stanju. Takrat nastopi panika in vse kar si običajno želimo je, da bi ostali nekako dosegljivi. Tukaj pomaga Ultra varčevanje z baterijo. Koliko časa pridobiš v tem načinu, ki ti omogoča le klice, SMS sporočila in nekaj ostalih nujnih funkcij, si lahko ogledaš, če se odpraviš v:

Nastavitve > Baterija

Tukaj lahko takoj vidiš za koliko časa ti bo Ultra varčevanje z baterijo podaljšalo dosegljivost. Meni, na primer, sistem javlja, da ob 68 % baterije lahko pričakujem še 75 ur in 44 minut oz. dobre tri dni. Noro!

03: One handed mode / Uporabniški vmesnik za enoročno uporabo
Z vsako generacijo dobimo tudi nekoliko večji zaslon. To je letos še toliko bolj očitno z zaslonu, ki segajo vse do roba naprave. Mate 20 Pro ima tako kar 6,39 palca veliko diagonalo zaslona. Vse to pomeni, da je včasih težko opraviti določena opravila s samo eno roko. Tukaj pride prav Uporabniški vmesnik za enoročno uporabo. Na Mate 20 Pro lahko do njega dostopaš na dva načina, odvisno od načina, ki ga uporabljaš za navigacijo po napravi. Če uporabljaš navigacijske gumbe (trikotnik, krog in kvadrat na dnu zaslona), samo podrsaj hrizontalno po teh gumbih (levo ali desno). Slika na zaslonu se pomanjša in sedaj je upravljanje z eno roko veliko lažje. Če uporabljaš za navigacijo geste pa enostavno potegneš s palcem od enega izmed spodnjih vogalov po diagonali proti notranjosti zaslona. Če funkcije še nimaš vklopljene, jo vklopiš če se sprehodiš do:

Nastavitve > Pametna pomoč > UV za enoročno uporabo > Prikaz majhnega zaslona

04: Gestures / Poteze
Huawei Mate 20 Pro prinaša nov način za pomikanje po sistemu. Namesto navigacijskih gumbov na dnu zaslona (trikotnik, krog in kvadrat), lahko po novem vklopiš upravljanje s potezami oz. gestami. Namesto trikotnika za pomikanje en korak nazaj lahko samo potegneš od roba zaslona horizontalno proti notranjosti (tako z levega, kot tudi z desnega roba). Namesto kroga, s katerim se vrneš na domači zaslon, potegneš od dna zaslona proti notranjosti in se vrneš na domači zaslon. Če to gesto zadržiš pa se pojavi seznam odprtih aplikacij v ozadju (kvadratek). Če želiš vklopiti upravljanje z gestami, jih vklopiš tukaj:

Nastavitve > Sistem > Pomikanje po sistemu > Poteze

05: App Twin / Dvojnik programa
Včasih se znajdeš v situaciji, v kateri bi rad bil prijavljen v aplikacijo z več kot enim računom ali pa bi enostavno rad imel isto aplikacijo zagnano dvakrat. Tudi tukaj ti pride na pomoč Mate 20 Pro, ki ti omogoča, da ustvariš t.i. App Twin oz. Dvojnik programa. Funkcija je na voljo za omejeno število aplikacij, vendar je med njimi večina aplikacij za družbene medije, kjer je to eden od bolj pogostih scenarijev. Kakršenkoli že je tvoj razlog za to pa do funkcije dostopaš preko:

Nastavitve > Aplikacije > Dvojnik programa

Tukaj se pojavi seznam aplikacij, ki jih imaš naložene in podpirajo dvojnik. Izberi želeno in sledi navodilom.

06: Screen recorder / Snemalnik zaslona
Zajem slike zaslona oz. t.i. screenshot je nekaj na kar smo se nekako že navadili in verjetno pogosto uporabljamo – predvsem uporabniki družbenih omrežij in poslovni uporabniki. Vendar pa je včasih bodisi težko ali pa kar nemogoče določeno stvar pokazati zgolj s statično sliko. Takrat na pomoč pride Snemalnik zaslona, ki je vgrajen v Mate 20 Pro. Zadeva deluje točno tako, kot zveni: ustvari video posnetek vsega kar se dogaja na zaslonu. Do funkcije se lahko pride na tri načine. Prvi: stisni gumb za višanje glasnosti ter gumb za zaklep zaslona. Drugi: odpri predal z obvestili in poišči na vrhu ikono pod katero piše Snemalnik zaslona. Tretji: po zaslonu dvakrat potrkaj z dvema členkoma.

Ko želiš snemanje prekiniti, se dotakni gumba zgoraj levo.

07: Eye comfort / Udobje z oči
O tem ali hladna modra svetloba z zaslonov mobilnih telefonov škodi spalnemu ciklu ali ne, je bilo prelitega že ogromno črnila. O tem, kaj je trenutno sprejeta hipoteza, morda ne bi zgubljal besed – bi pa omenil lastno izkušnjo, ki je sledeča: uporaba funkcije Udobje za oči je meni super. Za začetek, kaj to sploh je? Kot sem omenil je hladna modra svetloba, predvsem v večernih urah, za oči nekoliko neprijetna in nelagodna. Če zanemarimo vpliv na zdravje, ki je ali pa ni dokazan, je dejstvo, da so bolj topli toni že evolucijsko bolj prijetni za naše oko. Od svetlobe plamenov, sveč in kurišč pa do žarnic z volframovo nitko – naše oči so vajene toplih barv v večernih urah. Zato funkcija Udobje za oči barve na zaslonu telefona Mate 20 Pro premakne v te tople tone in gledanje je nemudoma bolj udobno. Preizkusi sam, če mi ne verjameš. Funkcijo lahko vklopiš, če odpreš predal z obvestili in med ikonami zgoraj poiščeš tisto, pod katero piše Udobje za oči.

Intenzivnost tega učinka pa lahko potem po želji prilagajaš, če se sprehodiš do naslednje lokacije:

Nastavitve > Zaslon > Barva in udobje za oči > Udobje za oči

08: Voice eake up / Glasovno bujenje
Roko gor, če si že kdaj založil telefon in ga pri tem pozabil v tihem načinu delovanja. Tako ti tudi klic prijatelja na tvojo mobilno številko ne pomaga kaj dosti. Mate 20 Pro ima rešitev tudi za to in sliši na ime Glasovno bujenje. Gre za funkcijo, ki stalno posluša tvoj glas in se nanj tudi odzove, ko zasliši ključno besedo oz. besedno zvezo. Mate 20 Pro ima privzeto nastavljeno besedno zvezo “OK Amy”, ki ji nato sledi ukaz “Where are you?”. Žal še ne razume slovensko, zato je potrebno stvari ukazovati v angleškem jeziku. Kakorkoli že – če je telefon v bližini in te je slišal, bo počasi začel oddajati vse glasnejši zvok. Tako bo iskanje telefona bistveno lažje. Funkcijo vklopiš, če greš v:

Nastavitve > Pametna pomoč > Govorni nadzor > Glasovno bujenje

Tukaj vklopiš funkcijo, naučiš telefon da prepozna tvoj glas in že je na voljo prej omenjen način za iskanje telefona.

09: PrivateSpace
Uporabniki, ki telefon uporabljate tako za poslovne, kot tudi zasebne namene, boste veseli funkcije, ki sliši na ime PrivateSpace in vam v praksi ponuja zelo preprosto funkcijo: omogoča vam, da imate dve namizji na svojem telefonu. Ne govorim o namizju, ki ima dve ali več strani. Govorim o dveh popolnoma različnih namizjih, ki sta dostopna vsak s svojim prstnim odtisom oz. kodo PIN s katero je zaklenjen zaslon telefona. Tako lahko s kazalcem leve roke prideš na eno namizje in s kazalcem na drugi roki na povsem drugačno namizje. Funkcija je super za ločevanje zasebnih stvari od poslovnih ali pa morda za onemogočanje dostopa do svojih osebnih aplikacij in podatkov. Saj veš – zvedavi prsti in pogledi so povsod.

PrivateSpace si vklopiš tule:

Nastavitve > Varnost in zasebnost > PrivateSpace

Tukaj zadevo vklopiš in slediš navodilom.

10: HiVision prevodi
Hitro se zgodi, da se znajdeš v neprijetni situacijo, do katere privede jezikovna prepreka. Tukaj ti pride na pomoč funkcija HiVision, ki zna prevajati besedilo v živo oz. skorajda v realnem času zahvaljujoč dvema nevronskima procesnima enotama, ki sta del procesorja Kirin 980, ki se skriva znotraj MAte 20 Pro. Skratka, gre za funkcijo, ki s pomočjo kamere beleži sliko in nanjo aplicira prevode. To pomeni, da s pomočjo obogatene resničnosti lahko skozi zaslon in kamero na Mate 20 Pro gledaš, kako se besede ki so pred teboj natisnjene na nek znal ali pa napis, spremenijo v tebi nekaj bolj razumljivega in berljivega. Do funkcije dostopaš, če na domačem zaslonu potegneš od sredine nekje navzdol in se pojavi iskalna vrstica. Desno, na koncu te iskalen vrstice, se nahaja mala ikona, ki te ob pritisku pripelje na funkcijo HiVision. Tukaj lahko izbereš prevode, nastaviš jezike in uživaš v prevodih.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

1
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.