Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Mate 20 Pro: prvi vtisi

Huawei ForumHuawei Forum
edited oktober 2018 Blog

Če si že dolgo prisoten v svetu pametnih telefonov, te le stežka karkoli resnično preseneti. Večje baterije, večji zasloni, boljše kamere, novejša programska oprema … Vse to nekako postane samoumevno po določenem času in počasi otopiš ter ob omenjenih novostih spodnja čeljust enostavno ne pade več na tla, kot je nekoč.
Potem pa pride Mate 20 Pro in v sebi spet začutiš nekaj, kar si že pozabil. Iskreno navdušenje, ki je posledica vsega, kar je Huawei stlačil v stilski pravokotnik z zaobljenimi robovi.

Čeprav smo nekatere rešitve, ki jih prinaša Mate 20 Pro, že videli prej pa si upam trditi, da jih še nikomur ni uspelo stlačiti v en paket tako dobro, kot to počne Huawei. Če kolikor toliko spremljaš svet mobilne telefonije, ti je seznam specifikacij, ki jih prinaša Mate 20 Pro, že znan. Za ostale na hitro ponovimo:
• Osemjedrni procesor Kirin 980 z dvema nevronskima procesnima enotama za računanje algoritmov umetne inteligence.
• 6,39 palčni OLED zaslon z zaobljenimi robovi in ločljivostjo 1440 × 3120 slikovnih pik.
• 3D skeniranje obraza za odklepanje zaslona ter čitalec prstnih odtisov vgrajen v zaslon.
• Nova trojna kamera Leica z ultra širokokotnim, širokokotnim in 3× zoom objektivom.
• 6 GB delovnega pomnilnika ter 128 GB prostora za shranjevanje podatkov ter možnostjo razširitve s pomočjo nove nano SD kartice v obliki in velikosti nano SIM kartice.
• Velika 4.200mAh baterija, ki jo je mogoče s priloženim 40W polnilcem napolniti od 0 do 70 % v 30 minutah. Poleg tega pa je mogoče baterijo polniti tudi brezžično oz. z obratnim polnjenjem s pomočjo brezžičnega polnjenja polniti druge telefone ter dodate kar na samem Mate 20 Pro.
• Operacijski sistem EMUI 9.0, ki temelji na Androidu 9.0 Pie.

To je le nekaj glavnih novosti, ki Mate 20 Pro dvigujejo nad vse ostale pametne telefone na trgu. Popoln paket, ki združuje vse, kar je trenutno mogoče na trgu pametnih telefonu. Temu je treba dodati še stilske barvne kombinacije izmed katerih nedvomno izstopa barvni preliv iz modre preko vijolične v črno.
Vendar bodi dovolj o seznamu lastnosti telefona – če te zanima več si lahko ogledaš 21. TechGenius video, kjer je vse lepo razloženo.

Tukaj sem predvsem zato, ker bi rad povedal, da se po nekaj dneh s tem pametnim telefonom še vedno vsakokrat nasmehnem, ko ga primem v roko in se zavedam, da imam vse, kar bi kdajkoli lahko potreboval. Super kamera, baterija ki drži celo večnost, kompaktno ohišje z ogromnim zaslonom in tako naprej. Ni je situacije, ki jih Mate 20 Pro ne bi bil kos. Naj bo to igranje naprednih 3D iger ali pa pisarniška opravila. Tudi vmesnik je doživel veliko malih popravkov in ker sem po izobrazbi grafični oblikovalec še toliko bolj cenim te subtilne spremembe, ki skupaj dajejo neprimerno bolj sofisticiran občutek. Vendar pa me je najbolj navdušilo upravljanje z gestami, ki mi je vrnilo tistih nekaj milimetrov zaslona na spodnji strani, ki so bili prej rezervirani za navigacijske gumbe. Dodajmo še dejstvo, da čitalec prstnih odtisov sedaj živi pod zaslonom in je tako zaslon pridobil še nekaj milimetrov diagonale.

Ko pa sem že pri čitalcu prstnih odtisov: čeprav mi je popolnoma jasna tehnologija, ki to omogoča pa je še vedno povsem vesoljski občutek, ko položim prst na zaslon in se zaslon odklene. Priznam, da sem po aktivaciji čitalca verjetno več kot 5 minut samo odklepal in zaklepal zaslon. Tudi drugi način odklepanja meji na znanstveno fantastiko. V zarezi se skriva miniaturni projektor, ki na obraz projecira mrežo pik. Te se na obrazu deformirajo in to deformacijo zazna IR kamera ter tako ustvari 3D model obraza. Vse to pomeni, da je zadevo praktično nemogoče pretentati s sliko ali video posnetkom tvojega obraza. Varnost na vrhuncu.

Ena dokaj subtilna malenkost, ki me je tudi povsem navdušila je zvočnik na spodnji strani telefona, ki se po novem skriva kar v USB-C vtičnici in nima več svoje odprtine. Gre za malenkost, ki pa kaže kako iznajdljivi so inženirji, ki za Huawei v laboratorijih snujejo novosti.

Če si ustvarjalec vsebin je nova ultra širokokotna kamera res poslana iz nebes. Osebno se namreč večkrat znajdem v situaciji, ko bi rad zajel več in ne manj, kot je to pri zoom objektivu. Seveda tudi slednje pride prav, a večkrat se znajdem v kakšnem tesnem baru ali pa sredi čudovite pokrajine, kjer je zajem širšega kota res super praktično orodje.

Tudi umetna inteligenca je dobila pospešek v obliki dodatnega jedra, ki računa njene algoritme. Kaj to pomeni na dolgi rok je sedaj še težko reči, čeprav je jasno, da bo telefon še dolgo po prvi uporabi ostal tako hiter, kot prvi dan. Vendar pa se prava moč umetne inteligence skriva v potencialnih aplikacijah na področju obogatene in navidezne resničnosti. Pred nami je razburljivo obdobje, ki bo prineslo še mnogo ne slutenih preobratov.
Lahko bi pisal cel dan o stvareh, ki me pri Mate 20 Pro tako zelo navdušujejo, a bomo vse to do podrobnosti obdelali v naslednjih video posnetkih, ki jih bova s Perotom pripravila za vas. Predlogi in ideje pa so, kot vedno, dobrodošli. Piši nama v komentarjih na YouTubu ali Facebooku.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.