Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Mate 20 Pro: prvi vtisi

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Zdi se, da sem šele pred kratkim prišel domov iz Münchna in v rokah stiskal svoj novi Mate 10 Pro. Vendar pa je leto okoli in tako sedaj sedim nekaj metrov od kraja, kjer je bil predstavljen novi Mate 20 Pro. To so moji prvi vtisi o novem paradnem konju, ki ga je zakuhal Huawei.

Oblikovanje
Seveda se človek najprej spozna z zunanjostjo naprave in Mate 20 Pro nadaljuje tam, kjer sta Mate 10 Pro in P20 Pro končala. Novi Mate nadgradi oblikovanje z zaobljenim OLED zaslonom z višjo ločljivostjo in relativno veliko zarezo, ki je posledica kupa nove tehnologije, ki se skriva v njej. Mate 20 Pro namreč prinaša višjo stopnjo varnosti s 3D skeniranjem obraza. Kako točno to deluje je zgodba zase, zato raje pojdimo naprej.

Poleg novega zaobljenega zaslona, je sedaj prednja stran še bolj pokrita z zaslonom. Zahvala temu gre dejstvu, da je čitalec prstnih odtisov sedaj nameščen v sam zaslon. Tako je, prav bereš - čitalec prstnih odtisov se nahaja v samem zaslonu. Mesto je označeno s posebno ikono, kamor položiš prst in telefon se magično odklene.
Tako kot P20 Pro, ima tudi Mate 20 Pro svojo različico barve Twilight, poleg bolj klasične modre in zelene. Vsekakor zelo elegaten nabor barv.

Še ena markatna stvar, ki jo takoj opazimo, je pa nova trojna kamera, ki je sedaj postavljena na sredino na zadnji strani v obliki kvadrata. Oblikovno idejo je Huawei dobil pri podjetju Porsche Design, s katerim sodeluje že dlje časa. Nova trojna kamera pa prinaša bistveno novost: namesto dveh širokokotnih kamer (ČB in RBG) ter dodatne zoom kamere, so sedaj na voljo ultra širokokotna, širokokotna in zoom kamera. To je tisto, kar sem osebno najbolj čakal in bo še dodatno olajšalo ustvarjanje vsebin. Zmaga!

Pod pokrovom
Najbolj razburljivi del novega pametnega telefona pa se skriva pod pokrovom. Huawei je na sejmu IFA letos predstavil svoj novi procesor, ki sliši na ime Kirin 980. Ta je zgrajen v 7 nm proizvodnem procesu. Sedem kaj? V praksi to pomeni, da so elementi (tranzistorji) v procesorju manjši in posledično porabijo manj energije, hkrati pa jih na isto površino lahko spravijo več. Še bolj preprosto to pomeni višjo zmogljivost in manj porabe baterije. Seveda gre tukaj za nekako pričakovan napredek, a Kirin 980 prinaša še nekaj pomembnih novosti.

Prva je novi ISP, ki skrbi za hitrejšo obdelavo fotografij in sedaj tudi videa. Pri videu dodatno pomaga tudi umetna inteligenca za katero po novem stojita kar dve nevronski procesni enoti, v primerjavi s predhodnikom, ki je imel le eno.

Na zaslonu
Tisto, kar bo poleg zunanjosti takoj pritegnilo pozornost pa je tudi operacijski sistem EMUI 9.0, ki temelji na Androidu 9.0 (Pie). Novosti je kar nekaj in morda bi bilo dobro, da si jih ogledamo v povsem ločeni vsebini. Vendar pa na hitro: nastavitve so poenostavljene (a še vedno omogočajo tudi bolj podrobno upravljanje), vključeno je digitalno dobro počutje (Digital Wellbeing), ki vam pomaga pri bolj racionalni rabi telefona ter nenazadnje tudi nova zvočna shema.

Baterija
Še nekaj okoli baterije: letos je še nekoliko večja in zna zadržati kar 4.200 mAh naboja. S pomočjo hitrega polnjenja, jo je mogoče napolniti do 70 % v 30 minutah. Na voljo pa je po novem tudi brezžično polnjenje, ki ima rokavu en super kul trik: povratno brezžično polnjenje. Kaj je to? Predstavljaj si, da ima tvoj Mate 20 Pro polno baterijo. Tvoj prijatelje s telefonom, ki prav tako podpira brezžično polnjenje pa se bliža 0 %. Enostavno lahko sedaj postavi telefon na hrbet tvojega in Mate 20 Pro ga bo začel polniti. A ni to kul? Sicer pa je to brezžično polnjenje idealno tudi za polnjenje raznih dodatkov.

Prvi vtisi
Toliko o prvih vtisih. V prihodnjih tednih pa bomo zagotovo še bolj intenzivno obdelali vsako podrobnost, ki jo prinaša novi Mate 20 Pro.

Cheerio from London!

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.