Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Ostani fit s tehnologijo

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Zadnja leta je med ljudmi možno opaziti trend zdravega življenja. Del tega trenda so tudi športne aktivnosti – postati in ostati fit je pomembno za splošno zdravje posameznika. Mnogi med vami si pri tem že pomagate s tehnologijo, drugi pa ste s to idejo morda že poigravali in se prestrašili, ko ste v trgovini z aplikacijami opazili, kako velika izbira je na voljo. Zato si bomo danes pogledali, kako sem se zadeve lotil jaz.

Aplikacije
Osebno se najraje lotim teka in pri tem sem si do pred kratkim pomagal z aplikacijo Endomondo, ki je bila tudi ena prvih aplikacij, ki sem jih poskusil. Endomondo je brezplačna aplikacija, ki zna beležiti zelo širok spekter športnih aktivnosti. Poleg tega pa zna deliti tvoje vadbe tudi na družbenih omrežjih, če si to želiš. V kolikor se odločiš za nakup dodatnih funkcij pa te lahko aplikacija vodi tudi skozi vadbe. Eden od razlogov, da sem se odločil za Endomondo je tudi njena povezljivost z aplikacijo MyFitnessPal. Ta aplikacija beleži tvoje zaužite kalorije. Hujšanje je v svoji grobi osnovi le stvar enostavnega računa: porabi več kalorij, kot jih zaužiješ. Z vsakim zaužitim obrokom in pijačo se ti od določene kvote kalorij odšteje število zaužitih kalorij. Ko opraviš vadbo z Endomondo pa se ti h kvoti razpoložljivih kalorij doda porabljene kalorije med vadbo. Tako vedno veš, kaj lahko in kaj ne. Beleženje kalorij v MyFitnessPal pa je še toliko lažje za izdelke s polic trgovin – enostavno poskeniraj črtno kodo na embalaži in aplikacija bo v bazi podatkov našla izdelek ter zabeležila kalorije.

Zadnje čase pa sem prešel na uporabo aplikacije Runtastic. Razlog za prehod na to aplikacijo je uporaba pametne ure Huawei Watch 2, a o slednji nekaj več kasneje. Runtastic je sicer zelo podobna Endomondu in kupu drugih aplikacij. Resnica je ta, da s katerokoli izmed njih težko zares zgrešiš. Večinoma se razlikujejo le v uporabniški izkušnji (kako enostavno jih je uporabljati), vse ostalo pa je bolj kot ne enako. Predvsem to velja za rekreativne športnike, ki jih v veliki večini zanima le čas, tempo in GPS sledenje poti. Morda omenim še dve aplikaciji, ki sta izredno priljubljeni: Strava in Runkeeper.

Če imaš v žepu kakšen pameten telefon Huawei pa imaš tako ali tako že naloženo aplikacijo Health oz. Zdravje, ki zna početi vse to in še kaj zraven (več o tem malo kasneje).

Hitro se zgodi, da boš menjal aplikacijo za vadbo in potem se znajdeš pred dilemo, kako prenesti podatke iz ene v drugo, da imaš še vedno celovit pregled nad vsem. Tukaj pride v igro Google Fit. Čeprav tudi z Google Fit lahko beležiš vadbe pa je njena dodana vrednost predvsem v tem, da se zna večina aplikacij za vadbe povezati z njo in vanjo oddati podatke o vadbi. Tako imaš, ne glede na aplikacijo, ki jo uporabljaš med vadbo, vedno zbrane vse podatke na enem mestu. Zato pri izbiri aplikacije za vadbo morda vnaprej preveriš, ali se zna povezati z Google Fit.

Pripomočki
Tek z aplikacijo je sicer super, a ti hitro postane jasno, da tekanje naokoli s telefonom morda ni najbolj udobno. Zato sem pred kratkim začel slediti svojim vadbam s pametno uro Huawei Watch 2. Zame je idealna predvsem zato, ker se zna povezati z GPS sateliti in tako zna beležiti mojo vadbo brez uporabe pametnega telefona. Zato sem tudi prešel z aplikacije Endomondo na Runtastic. Endomondo namreč ne zna uporabljati vgrajenega navigacijskega modula, medtem ko Runtastic zna delovati neodvisno in tako beleži lokacijske podatke direktno z ure. Za nameček pa lahko na njo naložil svoje sezname glasbe s storitve za pretočno glasbo Google Play Music, ki jo nato poslušam med tekom s pomočjo bluetooth slušalk, ki jih povežem kar neposredno z uro. Tako imam glasbo in sledenje vadbe kar na zapestju, medtem ko telefon ostane doma. Dodaten bonus je beleženje srčnega utripa, ki ga omogoča Huawei Watch 2.

Vse to je super, a običajno vsakega izmed nas zanima tudi, če smo z vadbo uspeli zgubiti kak kilogram ali dva. Tukaj pridejo na vrsto pametne tehtnice. Huawei ima v svoji ponudbi prev takšno pametno tehtnico. Preko bluetooth povezave se zna povezati s pametnim telefonom in preko aplikacije Huawei Health (Zdravje) beležiti težo in odstotek telesne maščobe. Se pa zna tudi ta aplikacija povezati z Google Fit in imaš tako spet vse podatke na enem mestu.

GPS, GLONASS, Galileo
Še en kul razlog, da so pametni telefoni Huawei super za vadbo pa se skriva v dokaj tehnični podrobnosti. Radi rečemo, da za navigacijo uporabljamo GPS in to pobvsem drži. Morda pa ne veš, da je GPS le komercialno ime za ameriški navigacijski sistem: Global Positioning System. Gre za sistem satelitov v zemljini orbiti, ki pomagajo pri določanju tvoje lokacije na površju planeta. Vendar pa to ni edini sistem, ki deluje in kroži okoli Zemlje. Tukaj sta še ruski GLONASS (Globalnaja Navigacionnaja Sputnikovaja Sistema) in evropski Galileo (poimenovan po italijanskem astronomu). GPS in GLONASS sta podprta na večini pametnih telefonov Huawei, medtem ko se paradni konji znajo povezati tudi s sistemom Galileo (Huawei Mate 10 Pro je bil celo prvi pametni telefon s podporo za ta sistem).

Vse te besede povedno preprosto pomenijo le to, da je določanje lokacije med tekom s pametnimi telefoni Huawei še toliko bolj natančno. To pride prav predvsem pri teku v slabšem vremenu ali pa pri teko po gosto poraščenem gozdi in podobno.

Povzetek
Izbira aplikacije za slednje tvojim vadbam je predvsem osebna odločitev in v kolikor izbereš katero od omenjenih, ne boš kaj dosti zgrešil. Za začetek je povsem dovolj, da uporabljaš kar Huawei Health (Zdravje), če si uporabnik pametnega telefona Huawei. Potem pa s časom tako ali tako hitro ugotoviš kaj rabiš. Podatke je pametno zbirati na enem mestu in tukaj je pravi naslov kar Google Fit. Za nadgradnjo pa lahko posežeš po pametnih urah, kot je Huawei Watch 2 ali pa še bolj specializiranih športnih urah (tam si potem omejen na uporabo aplikacije, ki jo ponuja proizvajalec te ure) in pametnih tehtnicah. Vse to te oboroži v tvojem boju za bolj zdrav življenjski slog in ti morda da vzpodbudo za naprej.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.