Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Huawei z novim procesorjem dosegel nekaj, kar ni uspelo še nikomur

Huawei ForumHuawei Forum
edited september 2018 Novosti

Na sejmu elektronike IFA 2018 je izvršni direktor Huawei,Richard Yu, javnosti predstavil novi osemjedrni procesor Kirin 980, ki je kot prvi v svojem razredu zasnovan na osnovi 7-nanometrske tehnologije in pomeni novo veliko tehnološko prelomnico v svetu mobilne telefonije.

Kratka obrazložitev: Omenjeni podatek se nanaša na velikost tranzistorjev v procesorju. Manjši kot so, več jih je mogoče vgraditi v procesor in več kot jih je v procesorju, večja je njegova zmogljivost v praksi. Kirin 980 na svoji površini enega kvadratnega centimetra vsebuje kar 6,9 milijard tranzistorjev, kar je izjemen tehnološki dosežek. V primerjavi s svojim predhodnikom Kirinom 970, ki je zasnovan na osnovi 10-nanometrske tehnologije, je novi procesor kar 20 odstotkov bolj zmogljiv pri delovanju in 40 odstotkov bolj učinkovit pri porabi energije. V praksi se to najbolj očitno odraža v še hitrejšem delovanju aplikacij in daljši avtonomiji baterije. Aplikacija priljubljenega družbenega omrežja Facebook se tako na primer zažene 0,3 sekunde, aplikacija Snapchat pa 0,2 sekundi hitreje. Podobno seveda velja tudi za druge aplikacije.

Moč “dvojnih možganov”
Poleg tega je Kirin 980 opremljen z novim grafičnim čipom Mali-G76, ki nudi 46 več moči od predhodnika, in dvojno nevronsko procesorsko enoto (Dual NPU). Prvega bodo najbolj veseli navdušenci nad igrami, saj bodo te delovale še hitreje, druga, ki deluje na osnovi umetne inteligence, pa skrbi za optimizacijo delovanja ter prepoznavo objektov, ko vklopite kamero. Zmogljivost ene nevronske procesorske enote je demonstriral že Kirin 970, ko je na lanskem svetovnem kongresu mobilne telefonije upravljal Porscheja, Kirin 980 pa ima kar dve, kar je tako, kot bi imel dvojne možgane. Tako je sposoben bolje razporejati sistemske vire in skrbeti, da naprava pri vseh opravilih deluje gladko brez zatikanj, z dvojno “pametjo” pa prav tako zmore prepoznati kar 4.600 slik v eni minuti, 120 odstotkov več kot predhodnik.

Izjemne fotografije
Novi Kirin sicer priskoči na pomoč kameri še na enem področju: pri hitrejšem procesiranju fotografij. Za to se gre zahvaliti novemu slikovnemu procesorju (ISP), ki med drugim zagotavlja še boljši kontrast, natančnejše izražene detajle na fotografijah in boljšo izostritev objektov v premikanju. Z vsemi naštetimi funkcionalnostmi in lastnostmi Kirin 980 v tem trenutku velja za najmočnejši mobilni procesor v obstoju.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0