Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Mate 20 Lite je lahek samo po imenu

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Vsakokrat, ko vrhunski modeli pametnih telefonov dobijo novo funkcijo, se te novosti kakšno leto kasneje znajdejo tudi v napravah, ki so kakšen razred nižje. Tako je letošnji Mate 20 Lite, ki je že na voljo na prodajnih policah, prejel nekaj zelo pomembnih nadgradenj. Poglejmo si, kaj sem po nekaj urah igranja z njim ugotovil.

Prva stvar, ki sem jo opazil, ko sem odprl škatlo in telefon vzel v roke, je izdelava. Letošnji model je naredil konkreten preskok v kakovosti izdelave. V skladu s trendi ima Mate 20 Lite letos steklen hrbet – slednje daje napravi bolj eleganten izgled. Vrača se tudi značilna črta okoli kamer, ki smo jo prvič videli na modelu Mate 10 Pro, le da je tokrat obrnjena vertikalno in ne horizontalno. Všečen dodatek.

Poleg dvojne kamere na zadnji strani sem hitro opazil tudi večjo zarezo na prednjem zaslonu. Po podrobnem ogledu je hitro jasno zakaj. Po novem sta na prednji strani kar dve kameri za zajemanje selfijev. V praksi to pomeni kamero, ki zajema 24 MP velike fotografije, medtem ko sosednje tipalo v velikosti 2 MP skrbi za podatke o prostorski globini, kar omogoča različne učinke in filtre za selfije.

Kar se zunanjosti telefona tiče je tukaj še vtiča za slušalke ter USB-C. Telefon ima priložen hitri polnilec za svojo 3.750 mAH baterijo. V škatli pa se poleg orodja za odpiranje predala za SIM kartico nahaja še par žičnih slušalk. Huawei je priložil še gumijasti ovitek, kar je super.

Zaslon v diagonalo meri 6,3 palca, telefon tehta 175 g in v debelino meri 7,6 mm. V notranjosti se skriva kar 6 GB delovnega pomnilnika ter 64 GB prostora za shranjevanje (del tega zasede operacijski sistem). Na telefonu je naložen EMUI 8.2, ki temelji na sistemu Android 8.1 Oreo.

Vse skupaj poganja Kirin 710, procesor srednjega razreda, ki ga je Huawei predstavil letos.

Če se sprašuješ, ali si morda kaj zamudil in je nova serija Mate 20 že bila predstavljena, kar mirno. Predstavljen je bil le Mate 20 Lite in napoveduje prihod svojega večjega in bolj zmogljivega brata iz serije Mate. O novem modelu za enkrat vemo le to, da ga bo poganjal procesor Kirin 980, ki je bil predstavljen na sejmu IFA.

Slednji poleg pohitritev prinaša tudi dodatno nevronsko procesno enoto (NPU). To pomeni še boljše funkcije umetne inteligence. Kirin 980 bo izdelan v 7 nm proizvodnji tehniki. Po domače to pomeni bolj učinkovito rabo energije ob boljši zmogljivosti. Kako se bo to obneslo v praksi pa bomo izvedeli že naslednji mesec, zato me spremljaj še naprej.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.