Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Kako narediti boljši IG story?

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Instagram je v zadnjem obdobju postal izredno priljubljeno družbeno omrežje – predvsem po zaslugi novih funkcionalnosti. Med njimi pa je gotovo najbolj priljubljena ravno Instagram Story, ki omogoča objavljanje kratkih izsekov in fotografij iz življenja posameznika oz. blagovne znamke. Nekateri so pri ustvarjanju teh vsebin bolj uspešni kot drugi, zato si bomo v tem zapisu pogledali, kako lahko tudi ti narediš boljši Instagram Story.

Priprava materialov
Kot že samo ime pove, potrebuješ najprej zgodbo – nekaj kar želiš povedati svojim sledilcem. Čeprav je to dokaj očitno pa nekateri zanemarijo ta vidik in zgolj objavljajo naključne trenutke, ki jih gledalci težko umestijo v kontekst. Zaradi tega zanimanje za takšne objave ni veliko – predvsem za nove sledilce, ki te še en poznajo. Zgodba je torej osnova, ki ti bo služila kot opora pri snovanju vsebine. Pri tem pa ne pozabi, da ima vsaka zgodba svoj potek: uvod, jedro in zaključek.

Sedaj, ko imaš v glavi zgodbo, ki jo želiš povedati, je torej za začetek dobro narediti preprost uvod. Vzameš v roke telefon in v kamero enostavno poveš, kaj tvoji sledilci sploh gledajo. Super, sedaj imamo uvod. Pri tem je zelo pametno, da vsebine snemaš in fotografiraš s privzeto aplikacijo za kamero in ne direktno v Instagramu. To ti bo dalo neprimerno več nadzora nad končnim izdelkom. Več o tem kasneje.

Po uvodu je priporočljivo pokazati, kje se nahajaš. S tem postaviš svojo zgodbo v prostor in pričaraš vzdušje gledalcem, ki se posledično lažje vživijo. Ne pozabi na dinamiko! Poišči drugačen kote za fotografije. Uporabi zoom, da se približaš oddaljenim predmetom in zgradbam (Huawei P20 Pro ti pri tem pomaga s 3× optično in 5× hibridno povečavo ter tako poskrbi, da bo kakovost slike ves čas odlična).

V luči dinamike se sprehodi po lokaciji in posnemi hojo. To je lahko kratek posnetek tvojih nog ali pa daljši sprehod po ulici. V primeru slednjega bomo kasneje uporabili aplikacijo s katero bomo dogajanje pohitrili. Nasprotno od tega ponuja super počasni posnetek (Super Slow Motion) vplogled v trenutke, ki jih zamudiš, če nisi pozoren. Škropljenje vode na vodometu, prestrašeni golobi, ki se poženejo v zrak, plapolanje zastav in podobne scene so popolne priložnost, da izkoristiš snemanje z 960 sličicami na sekundo, ki ga najdeš na P20 Pro.

Ne pozabi tudi na timelapse funkcijo, ki zajema fotografije v časovnem intervalu in jih nato P20 Pro samodejno zloži v video. Uporabi stojalo in posnemi premikanje množice na ulici ali pa mimoidoče avtomobile.

Urejanje materialov
Ko imaš vse posnetke in fotografije, se začne urejanje. Video posnetke enostavno skrajšaš kar v aplikaciji Google Photos. Instagram Story je lahko dolg 15 sekund, zato je to številko dobro imeti v glavi, ko krajšaš posnetke. Ravno zaradi tega pa je dobro, da snemaš z vgrajeno aplikacijo za kamero, ker lahko naknadno potem obrežeš kakšen del posnetka, ki ga ne želiš in s tem bolj kompaktno poveš svojo zgodbo.

Daljše posnetke, ki sem jih omenjal prej, lahko pohitriš s pomočjo aplikacije Microsoft Hyperlapse. Ta aplikacija ti bo pohitrila posnetek neprimerno bolj gladko in tako naredila vse skupaj bistveno bolj privlačno – gledalci pa se bodo gotovo spraševali, kako ti je to uspelo :).

Tako pohitreni posnetki, kot tudi timelapse in počasni posnetki pa so lahko dolgočasni, ker so brez zvoka. Zato priporočam uporabo aplikacije InShot, ki ima vgrajeno knjižnico brezplačnih pesmi s katerimi lahko obogatiš svoj posnetek. Prav tako lahko znotraj te aplikacije dodatno obrežeš počasne oz. hitre posnetke in spet poskrbiš, da tvoja zgodba lepo teče.

Za fotografije ti priporočam, da jih najprej obdelaš po svojih željah. Lahko uporabiš aplikacije, kot so Snapseed, Adobe Lightroom ali pa kar Google Photos, ki je že na P20 Pro. Po tem ko urediš barve in vse ostalo v svojem stilu pa uporabi aplikacijo UnFold s katero lahko ustvariš kolaže in elegantne okvirje ter besedilo za svoj Instagram Story. Možnosti je ogromno in zagotovo bo tvoja zgodba postala bolj privlačna tvojim gledalcem.

Objavi
Ko imaš vse materiale urejene in obdelane ti ostane le še to, da jih objaviš na svojem profilu. Rad bi videl, kaj je nastalo na podlagi teh navodil in namigov, zato objavi svojo zgodbo, označi profil Huawei in dodaj #TechGenius.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.