Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

10 nasvetov, ki jih moraš vedeti za fotografiranje v temi s telefonom

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Tema je večni sovražnik fotografije, ki je v svoji osnovi zgolj risanje s svetlobo. Situacije, v katerih se spotijo tudi profesionalni fotografi s profesionalno fotografijo pa so z napredkom v svetu mobilne fotografije postale povsem obvladljive tudi za tiste, ki niste tako vešči fotografije.

P20 Pro ima vgrajenih več fukncij, s katerimi bo zajemanje fotografij po sončnem zahodu postalo povsem enostavno. Pri tem se telefon zanaša na kombinacijo tehnologij: od trojne kamere pa do umetne inteligence. Tehnološko so te rešitve zelo zapletene, a v praksi povsem enostavne za uporabo.

Nasvet št. 1: Light painting oz. risanje s svetlobo
Če sem prej omenil, da je fotografiranje zgolj risanje s svetlobo, ki pade na tipalo pa v svetu fotografije dejansko obstaja tehnika, ki se ji reče Light painting oz. risanje s svetlobo. P20 Pro ima vgrajen poseben način s katerim lahko s pomočjo svetlobnega vira rišemo sledi v zraku.

Odpri aplikacijo za kamero in izberi možnost Več in nato Slikanje s svetlobo. Znotraj tega načina je več možnosti, vendar za ta primer potrebuješ način Svetlobni grafit. Sedaj moraš le še postaviti telefon na stojalo in pritisniti gumb za zajem slike. Telefon začne zajemati podatke, ti pa se lahko sedaj postaviš pred objektiv in prižgeš lučko ter rišeš po zraku. Pri tem je dobro, da si res v trdi temi. Od tukaj naprej je potrebno malce eksperimentirati, da vidiš, kako različni gibi zgledajo na končni fotografiji. Ko končaš, se sprehodi do telefona in prekini zajem slike ter si oglej svoj izdele.

Nasvet št. 2: Stativ ali nočni način
OK, ta je morda malo očitna, ampak gre za to, da malo svetlobe predstavlja problem za tipala fotoaparata. Ko je svetlobe malo, se podaljša čas zajema slike. To v praksi pomeni zmegljene slike, ki jih verjetno poznamo vsi. Rešitev je, da uporabiš stojalo. Ker so telefoni lahko, lahko uporabiš tudi najcenejše stojalo. Je pa pri tem obvezen nosilec, v katerega lahko vpneš telefon. Od tukaj naprej je vse enostavno. Nameri in sproži.

Kjer se P20 Pro razlikuje od drugih telefonov pa je t.i. Nočni način. V aplikaciji kamere izbereš način Noč in začneš fotografirati. Pri tem pa ti pomaga umetna inteligenca v obliki tehnologije AIS oz. umirjanje slike s pomočjo umetne inteligence. To pomeni, da lahko zajameš sliko v temi, brez stativa. Drži P20 Pro v roki, kar se da mirno in za vse ostalo bo poskrbela umetna inteligenca. To je bilo še pred kratkim nemogoče na kateremkoli telefonu.

Nasvet št. 3: Improviziraj stojalo
Verjetnost, da se sprehajaš okoli s stojalom v vsakem trenutku je zelo majhna. Zato se je treba malce znajti in improvizirati. Zagotovo se v bližini nahaja dovolj velik in težak predmet ob katerega lahko nasloniš telefon. Razne ograje, drevesa, kamni, denarnice, nahrbtniki in podobne stvari so zelo prikladne za to. Vendar pa je tukaj težava, ker ti predmeti običajno ne ponujajo povsem trdnega vpetja. To pomeni, da ob zajemu slike hitro lahko malo premakneš telefon in imaš zamegljeno sliko. Tukaj ti P20 Pro pomaga na dva načina.

Prva rešitev je uporaba timerja oz. fotografiranja s časovnim zamikom. V aplikaciji kamere pritisni ikono zobnika zgoraj desno in in poišči možnost Časovnik. Nastavi željen čas in telefon bo zajel sliko po določenem številu sekund.

Druga, bolj prikladna rešitev pa je uporaba glasu. P20 Pro namreč posluša in ko zasliši besedo Cheese, zajame sliko. Za vklop te funkcije se ponovno sprehodi do nastavitev, ki se skrivajo pod ikono zobnika v aplikaciji kamere zgoraj desno. Tukaj poišči nastavitev Zvočni nadzor in jo vklopi. Sedaj lahko rečeš Cheese (čiz) in telefon bo zajel sliko.

Nasvet št. 4: Uporabi obstoječe svetlobne vire
Ko zaide sonce, se prižgejo mestne luči, zasijejo neonski napisi in druge svetlobne table, ki so super vir svetlobe za zajemanje fotografij. Hočeš ali nočeš, v trdi temi pač ne moreš zajemati slik. V mestu s tem res ni težav in mestne svetilke so super vir svetlobe za fotografiranje.

Imajo pa te luči običajno eno težavo: barvo. Rumene natrijeve ulične luči, modri neonski napisi in zelene svetlobne table lahko mečejo motečo barvo na tvoji fotografiji. Temu se elegantno izogneš, če se v aplikaciji kamere sprehodiš v način Več in izbereš možnost Črno-beli. Sedaj se lahko igraš z zajemanjem umetniških črno-belih fotografij, ki nimajo motečih odtenkov svetlobe. Takšna fotografija je zelo močna in izrazna, zato jo le preizkusi.

Nasvet št. 5: Ročne nastavitve
Brez, da zabredem v podrobno in obširno razlago, kaj posamezna ročna nastavitev omogoča in kako vpliva na končno fotografijo, bom le omenil, da ima P20 Pro vgrajen način Pro. Tam boste vešči fotografi našli nabor nastavitev, ki vam bodo povsem domače: ISO, čas zaklopa, nastavitve pod oz. nadosvetlitve, ročno ostrenje in ročna nastavitev beline.

Če ti je zgornji opis povsem tuj, a bi vseeno rad spoznal ročne nastavitve, mi to sporoči v komentarju pod videom na YouTube kanalu ali pa na kateremkoli družbenem omrežju, kjer se nahajam jaz oz. Huawei. Če bo dovolj zanimanja, bova s Perotom poskusila strniti tudi to v nek video.

Nasvet št. 6: Izklopi bliskavico pri portretih
Izklopiti bliskavico v temi zveni dokaj nelogično, ane? Problem male bliskavice na telefonu ni v tem, da bi bila prešibka. Problem je, da v primeru portretov naredi obraz zelo ploščat in brezizrazen. Brez senc je človeški obraz dokaj pust in mala bliskavica jih popolnoma izbriše.

Zato je spet potrebno malo improvizacije. Najprej v aplikaciji kamere izklopi bliskavico (P20 Pro ima to zgoraj levo). Sedaj pa poprosi prijatelja, da se osvetli od strani z drugim telefonom. Lahko uporabiš bliskavico v načinu svetilke ali pa morda kar neko malo ročno svetilko. Pri tem se splača uporabiti tudi nek predmet, ki bo obarval svetlobo: plastenke, barvne folije in podobni predmeti so super priročni v tem primeru. Poglej si video, kako sva eksperimentirala s Perotom.

Nasvet št. 7: Ponavljaj in ne odnehaj
To je nasvet, ki ga večina morda noče slišati: fotografiranje v temi je, kljub vsej tehnologiji in pripomočkom, še vedno zgolj fotografija. To pomeni, da je za dobro fotografijo potrebno ponavljati zajem – poskusi malce drugačen kot, poskusi drugačno lokacijo, poskušaj in ponavljaj, dokler ti ne uspe ujeti popolne fotografije. Ne odnehaj, če v prvo ni uspelo. Premisli, kaj je šlo narobe, poskusi to popraviti in spremeniti ter začni znova.

Fotografija je umetnost, ki s kilometrino postane bolj preprosta in mimo tega enostavno ni bližnjice.

Nasvet št. 8: Ne pretiravaj z obdelavo
Fotografiranje se ne konča, ko pritisneš na sprožilec. Ko je fotografija zajeta, imaš še vedno možnost manjših popravkov s pomočjo urejanja fotografij. Vendar pa se hitro pripeti, da te zanese in preveč posvetliš fotografijo. Upri se temu nagonu in pusti, da fotografija ostane temna in s tem obdrži občutek teme. Bolj, kot jo namreč posvetliš, bolj daješ fotografiji občutek, da je nastala v večernem in ne nočnem času. To je morda včasih zaželeno, a v primeru ko želiš povedati, da je bila no, to ni dobra odločitev.

Nasvet št. 9: Obdelava fotografij
Sedaj, ko sem eksplicitno opozoril na pretiravanje pri obdelavi, se lahko pogovorimo o obdelavi fotografije. Danes obstaja že nešteto aplikacij, ki ti omogočajo obdelavo fotografij kar na telefonu. Jaz se najraje poigram z aplikacijo Adobe Lightroom, ki je bolj pisana na kožo izkušenim fotografom, ki podoben program uporabljajo tudi na računalniku. Tudi Instagram omogoča veliko naprednih ročnih nastavitev. Drugi prisegajo na Snapseed in podobne aplikacije.

Najlažji način pa je uporaba vgrajene aplikacije Google Photos. Tam lahko odpreš fotografijo, nakar se pod njo pojavijo 4 ikone. Če izbereš drugo ikono (od leve proti desni) s simbolom drsnikov, prideš v ročno urejanje fotografije. Poleg vnaprej nastavljenih filtrov se lahko poigraš tudi z ročnimi nastavitvami. Ponovno izberi simbol drsnikov spodaj (ponovno druga ikona od leve proti desni). Sedaj lahko nadzoruješ svetlost, nasičenost barv in kontrast. Poleg tega pa imaš na desni strani lastnosti Svetloba in Barva še puščici, ki ju lahko izbereš in odpre se ti še več možnosti. Od urejanja določenih lastnosti svetlosti (svetlost, kontrast, beli toni, sence …) do posameznih lastnosti barve (nasičenost, toplina, odtenek kože …).

Ker je vsaka fotografija drugačna in ker je fotografija osebno izrazno sredstvo, ti ne morem dajati točnih nasvetov. Poigraj se z drsniki in opazuj, kaj se dogaja. Pri tem spet velja pravilo, da pretiravanje ni OK. Kljub temu pa obdelaj fotografij po svojem okusi in na tak način, kot si si trenutek zapomnil v svoji glavi.

Nasvet št. 10: Fotgorafiranje zvezd
Eden najbolj zapletenih primerov fotografije je fotografiranje zvezd. Spomnim se, kako sem pred dobrim letom po sončnem zahodu sedel na balkonu na morju in iz dolgčasa brskal po telefonu (takrat je bil to Mate 9). Nekako sem se znašel v kameri in bolj za šalo, kot za res sem sklenil, da poskusim zajeti zvezde. Odprl sem ročne nastavitve in se igral.

Tako sem prišel do okvirnih nastavitev, ki delujejo dobro za zajem slike zvezd: ISO vrednost sem nastavil na 50, da sem znižal šum. Čas osvetlitve oz. zaklopa sem nastavil na 30 sekund. To je v osnovi to. Od tukaj dalje se igraš le še s tema dvema vrednostima. Če želiš svetlejše fotografije, povišaj vrednost ISO. Če želiš temnejšo fotografijo, skrajšaj čas zaklopa.

Kar je pri tem nadvse pomembno pa je lokacija. Za zajem dobrih fotografij zvezdnega neba se je treba odmakniti od svetlobne onesnaženosti mest in naselij. Odpravi se na bližnji hrib ali pa polje in poskusi tam.

Namesto fotografiranja pik na nebu pa se lahko odločiš tudi za fotografiranje zvezdnih sledi oz. t.i. star trails. Zemlja se namreč hitro vrti okoli svoje osi in opravi en krog v 24 urah. To pomeni, da se zvezde, relativno na zemljo, premikajo precej hitro. To znajo izkoristiti fotografi in tako zajemajo fotografijo več sekund in to ponavljajo več stokrat, nato pa vse skupaj sestavijo v fotografijo, ker se vidijo zvezde v obliki črt, ki jih rišejo po nebu, medtem ko se premikajo. Zveni komplicirano, ane? S P20 Pro je to povsem preprosto. V aplikaciji kamere izbereš možnost Več in nato ponovno Slikanje s svetlobo. Znotraj te možnosti izberi Zvezdne sledi. Sedaj le še fiksiraj telefon na stojalo, obrni telefon v nebo in sproži. Sedaj pa pusti telefon kakšno uro in dobil boš čudovite sledi zvezd. Ja, uro – nisem napisal narobe. Te stvari žal ne moreš pohitriti, saj je pogojena s hitrostjo vrtenja Zemlje. Kar želim povedati je, da spakiraj malico, preden se lotiš fotografiranja :).

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.