Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Tablica ali prenosnik?

Huawei AdminHuawei Admin
edited avgust 2018 Blog

Nekaj časa nazaj me je kolega vprašal, kaj mu priporočam, da si kupi: tablico ali prenosnik v istem cenovnem rangu? Čeprav je odgovor tukaj načeloma zelo kratek in jasen pa je morda dobro, da si malce bolj podrobno pogledamo, kako se pravilno odločiti.

Najbolje bo, da že kar v začetku razčistimo: tablica je boljša za zajemanje vsebin, prenosnik pa za resnejše delo. Ravno zato je tablica neprimerno bolj primerna izbira, če potujete na morje in potrebujete napravo, s katero boste lahko gledali in poslušali vsebine ter na njej opravljali manj zahtevna opravila. Pa vendar se tudi do počasi spreminja, a pojdimo lepo po vrsti.

V kolikor govorimo o cenovno dostopnih prenosnikih, se cena giblje okoli 400 €. V tem cenovnem razredu so prenosniki načeloma zelo osnovni. V kolikor sama zmogljivost ni tako visoka prioriteta pa se v primerjavi s tablico enakega cenovnega razreda zelo hitro začnejo kazati razlike.

Že pri sami kakovosti izdelave se nizko cenovni prenosniki ne morejo kosati s tablicami, ki so običajno odete v kovinsko ohišje, medtem ko pri prenosnikih še vedno vlada dokaj poceni plastika – vse to je OK, dokler stvari v roke ne dobijo nadobudni otroci. Vendar pa do glavne razlike pride pri zaslonih, ki so v takšnih prenosnikih običajno resnično slabi: od nizke ločljivosti, do TN matrike z bledimi barvami ter slabo svetilnostjo. Po drugi strani pa tablice, kot je Huawei MediaPad M5, prinašajo svetle zaslone z visoko ločljivostjo ter živahnimi barvami, ki so posledica IPS matrike zaslona, vgrajenega v MediaPad M5.

Za zajemanje vsebin je MediaPad M5 tako več kot odlična izbira. Tudi 4 stereo zvočniki, ki so jih za M5 pripravili pri priznanem podjetju Harman Kardon, so več kot primerni za poslušanje glasbe ali pa gledanje video vsebin. Za otroke je tablica idealna naprava za gledanje risank, medtem ko na morju čakate v apartmaju, da se temperature spustijo na bolj blagodejen nivo.

Tablica je torej neprimerno boljša izbira za zajemanje vsebin, kot so prenosniki. Poleg boljše prenosljivosti, je tablica tudi precej bolj enostavna za rabo, saj s pomočjo namenskih aplikacij lažje zajemate vsebine na YouTubu in Netflixu ali pa poslušate glasbo na storitvah za pretočno glasbo, kot sta Google Play Music in Deezer.
Ker na morju običajno s prenosnikom ne opravljate resnega dela, je tablica tudi povsem dovolj za odgovarjanje na e-pošto in sledenje drugi komunikaciji. Tudi kakšno besedilno datoteko in predstavitev se da brez težav urediti ali ustvariti s tablico. Za bolj resno delo pa bo morda vseeno bolje poseči po prenosniku.

Kljub temu se tudi ta meja hitro briše in tablice lahko danes povsem brez težav poganjajo dve aplikaciji na zaslonu hkrati – tudi M5 ni nobena izjema v tem pogledu. Takšna večopravilnost je sila prikladna pa naj gre za gledanje YouTube posnetka, medtem ko brskaš po Facebooku ali pa za ustvarjanje besedilne datoteke, medtem ko po spletu iščeš ustrezne vire. Večopravilnost daje moč uporabniku, da bistveno bolje izkoristi napravo.

Je pa pri ustvarjalnem delu tablica boljša v enem pomembnem vidiku: fotoaparat. Počakaj, preden zajameš sapo: vem, da je fotografiranje s tablico ena bolj bizarnih stvari, ki jih lahko vidiš v javnosti, a so se tudi tukaj stvari bistveno spremenile. Med sedenjem na plaži se bo MediaPad M5 povsem spodobno obnesel v vlogi fotoaparata. S 13 MP velikim tipalom na zadnji strani je namreč povsem spodobno orodje za zajemanje fotografij in v trenutku, ko je tablica v roki in ni časa razmišljati, je najboljši fotoaparat tisti, ki ga imaš pri roki.

V kolikor že imaš napravo, ki za polnjenje uporablja USB-C kabel, boš ob izletu na morje s seboj lahko nesel en polnilnik manj, kot bi ga v primeru prenosnika. Vem, da je to v skupnem seštevku malenkost, a kljub temu to pomeni eno stvar manj, ki jo lahko izgubiš.

Kako se torej pravilno odločiti? Na to vprašanje si mora vsak odgovoriti sam. Zgoraj nanizani argumenti sicer govorijo v prid tablice, vendar to ni nujno pravi odgovor za vse. Za zajemanje vsebin in enostavna opravila je tablica vsekakor boljša izbira. Za resno delo pa je, za enkrat, še vedno bolj varno poseči po prenosnikih, čeprav je v tem primeru zelo pametno tudi malce globlje seči v žep in kupiti bolj zmogljiv prenosnik.

Seveda gre tudi v drugo stran, z nižjim proračunom lahko posežeš po modelih Huawei MediaPad T3 ter prihajajočih T5 in M5 Lite, ki bodo na voljo ob koncu avgusta. M5 Lite bo imela v paketu priloženo tudi pisalo, ki je super za bolj umetniške po srcu.

0
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.