Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Kako pohitriti delovanje telefona?

Huawei ForumHuawei Forum
edited avgust 2018 Vprašanja in odgovori

Težko je danes najti človeka, ki si ne bi lastil pametnega telefona. Ti so postali naše osrednje naprave za delo in zabavo. Razvršajo se v različne cenovne in zmogljivostne razrede, kakšnega si omislimo, pa je odvisno predvsem od globine naše denarnice in od naših potreb. Dražji so (navadno) bolj zmogljivi, cenejši pa sklepajo kompromise in se bolj usmerjajo na posamezne funkcionalnosti. A ne glede na to kako zmogljiv telefon si omislite, se tudi ta sčasoma postara in začne delovati počasneje.

Razlogov za upočasnitev je več. Upočasni se lahko zaradi starejše strojne opreme, ki ne dohaja več zahtev novejše programske opreme (operacijski sistem, aplikacije, …), preobremenjenosti sistema ali pa (pre)zasičenosti pomnilnika. Ne glede na razlog, pa obstaja kar nekaj “prijemov”, s katerimi ga lahko “obudite od mrtvih” …

Ponovni zagon
Če ste opazili, da je vaš telefon postal malce zaspan, je prvi korak, ki ga morda zbudi, ponovni zagon. Enostavno pritisnite in držite tipko za izklop ter izberite možnost ponovnega zagona. Dlje kot je vaš telefon aktiven, bolj se njegov pomnilnik zasiči z različnimi delovnimi procesi in več aplikacij ostaja "budnih" v ozadju, čeprav jih sploh ne uporabljate. Ponovni zagon vse te aktivnosti, ki niso potrebne za delovanje sistema, počisti in vaš telefon razbremeni.

Zdaj pa k bolj konkretnim nasvetom. Huaweijevi telefoni med drugim slovijo tudi po svojih optimizacijskih možnosti. Programski vmesnik EMUI ima namreč vdelanih kar nekaj orodij, s katerimi lahko zelo enostavno, z le enim ali dvema klikoma, optimizirate delovanje. Najbolj enostavno to storite prek Upravitelja telefona, prednameščene aplikacije, ki služi upravljanju nekaterih sistemskih procesov. Upravitelja najdete na namizju ali če v iskalnik telefona vtipkate njegovo ime.

Optimizacija z enim klikom
Za pohitritev delovanja vam bosta na tem mestu prišli prav dve možnosti - optimizacija in čiščenje pomnilnika. S klikom na optimizacijo bo upravitelj telefona pregledal procese, ki se trenutno izvajajo na telefonu in zaprl vse, ki niso v aktivni uporabi, pri tem pa bo tudi pobrisal odvečne podatke. Na ta način ne bo le pohitril delovanja, ampak vam bo tudi priskrbel nekaj dodatnega prostora.

Zasičen telefon bo težko dihal
Druga omenjena možnost - čiščenje pomnilnika - pa vam bo v prvi vrsti podala informacijo o količini razpoložljivega pomnilnika ter ponudila izbris potencialno odvečnih podatkov, ki se jih pri redni uporabi telefona in aplikacij nabere kar precej. Prav tako pa vam bo dala možnost ročnega globokega čiščenja, kjer vam bo predlagala, katere datoteke in aplikacije bi bilo morda smiselno pobrisati. Seznam teh vam servira na podlagi njihove (ne)uporabe. Samodejno teh datotek sicer upravitelj telefona ne pobriše, ampak jih zgolj kategorizira za boljši pregled in poda predlog. Katerih ste se pripravljeni znebiti pa potem ocenite in izberete vi sami.

Če ima telefon popolnoma zasičen pomnilnik, je odstranjevanje odvečnih datotek in nerabljenih aplikacij zelo smiseln korak za pohitritev njegovega delovanja. Če nima dovolj “manevrskega” prostora namreč ne more učinkovito izvajati vseh procesov. Aplikacije, za katere ocenite, da jih ne potrebujete, lahko odstranite tudi v nastavitvah telefona. V namenskem meniju (Nastavitve telefona -> Aplikacije in obvestila -> Aplikacije) boste našli seznam vseh aplikacij na telefonu, s klikom na posamezno pa vam bo ponujena tudi možnost njene odstranitve. Tako se lahko na enem mestu sprehodite skozi celoten seznam in odstranite vse, ki jih ne rabite več.

Pri pregledu vseh dokumentov, fotografij, videoposnetkov in aplikacij pa vam je v pomoč tudi prednameščeni brskalnik po telefonu imenovan Datoteke. Tega najdete na namizju, z njim pa lahko brskate po celotni vsebini telefona. Podobno torej kot z Raziskovalcem v Windowsih. Huaweijev brskalnik nudi razdelan pregled po različnih kategorijah (slike, videoposnetki, avdio, dokumenti, arhivi, aplikacije), hkrati pa tudi možnost prostega brskanja po vseh mapah na telefonu. Če se boste posluževali slednje možnosti, bodite le previdni, da ne izbrišete kakšne pomembne sistemske datoteke. Sicer pa je ta aplikacija najboljši način, da odkrijete datoteke, ki ste jih nekoč prenesli na svoj telefon in nanje pozabili, zdaj pa vam le še kradejo dragoceni prostor. Z brisanjem teh lahko zelo hitro dobite tudi več gigabajtov dodatnega prostora.

Zaprite aplikacije, ki jih ne uporabljate
Včasih pa zadostuje že, če aplikacije, ki jih trenutno ne uporabljate, zgolj zaprete. Če telefona že dalj časa niste ponovno zagnali oziroma izklopili, je velika verjetnost, da vam v ozadju teče kar nekaj aplikacij. Na Androidu se namreč aplikacije, ko jih zapustite, ne zaprejo, ampak ostanejo odprte v ozadju. Najbolj enostavno jih zaprete s pritiskom na kvadratek spodaj desno (ena od treh glavnih navigacijskih tipk), kar vam prikaže “zvežčič” trenutno odprtih aplikacij. Posamezno aplikacijo zaprete tako, da jo s prstom potegnete levo ali desno, oziroma s klikom na “X” v njeni naslovni vrstici. Če želite zapreti vse naenkrat pa kliknite na ikono smetnjaka na dnu zaslona.

Tudi podatki v predpomnilniku vam kradejo prostor
Če se še malo pomudimo pri prostoru, omenimo še predpomnilnik. V predpomnilnik aplikacije shranjujejo različne podatke in datoteke (na primer slike, skripte, nastavitve, …), tako da so jim te ob naslednjem zagonu že takoj dostopne. Aplikacije so posledično odzivnejše oziroma hitreje naložijo in prikažejo določeno vsebino. Čeprav podatki shranjeni v predpomnilniku načeloma pripomorejo k hitrejšemu nalaganju aplikacij, pa so hkrati lahko tudi vzrok njihove upočasnitve. Zato je tudi predpomnilnik pametno vsake toliko počistiti. Na telefonu lahko počistite predpomnilnik posamezne aplikacije ter sistemski pomnilnik celotnega telefona.

Čiščenje predpomnilnika posameznih aplikacij
Med aplikacijami boste najbolj pogosto našli zasičen predpomnilnik pri raznoraznih družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram, Snapchat in podobni. Tudi zato, ker so to običajno najbolj pogosto uporabljene aplikacije. Predpomnilnik posamezne aplikacije počistite tako, da greste v nastavitve telefona, tam odprete zavihek “Aplikacije in obvestila” in nato v naslednjem meniju zavihek “Aplikacije”. Prikaže se vam seznam aplikacij na vašem telefonu. Da bi videli vse, kliknite puščico zgoraj desno in izberite možnost “Vse aplikacije” ter nato spodaj še možnost “Več” (tri navpične pike), kjer izberite še “Prikaži sitemske procese”.

Zdaj pa le še poiščite želeno aplikacijo za katero sumite, da upočasnjuje vaš telefon (na primer Facebook), jo kliknite, v njenem meniju izberete “Pomnilnik” in nato na koncu še možnost “Počisti predpomnilnik”.

Čiščenje sistemskega predpomnilnika
Možnosti za čiščenje sistemskega predpomnilnika na drugi strani ne boste našli med nastavitvami telefona, ampak v t. i. obnovitvenem meniju. Postopek je sledeč:
1. Izklopite telefon.
2. Hkrati pritisnite in nekaj sekund držite gumb za vklop in gumb za povišanje glasnosti.
3. Ko se pojavi Huaweijev logotip, gumba še naprej držite pritisnjena dokler logotip ne izgine.
4. Ko se na zaslonu pojavi napis EMUI, boste vedeli, da ste prišli v obnovitveni meni.
5. Po njem se premikate z gumbom za uravnavanje glasnosti. Pomaknite se na možnost "Wipe cache partititon" in pritisnite gumb za vklop, s katerim potrdite izbiro. Predpomnilnik se bo izbrisal.

Namestite “lažje” različice aplikacij
Kot že omenjeno, so velikokrat vzrok upočasnitve slabo optimizirane aplikacije, ki močno obremenijo sistemske vire. Zlasti na telefonih s šikejšo strojno opremo, ki uporabljajo počasnejše procesorje in imajo manj pomnilnika. Elegantno rešitev zanje zato predstavljajo t. i. lažje različice teh istih aplikacij. Te so prav posebej zasnovane za gladko delovanje na manj zmogljivih napravah. Seveda ne boste našli okleščene različice za vsako aplikacijo, vseeno pa je med njimi kar nekaj najbolj priljubljenih, med drugim Facebook, Messenger, Google, Youtube, Skype itd.

Pometite pred svojim pragom
Če smo se že lotili temeljitega čiščenja, se spodobi počistiti tudi domači zaslon oziroma namizje. Huaweijevi telefoni so privzeto nastavljeni tako, da vse nameščene aplikacije prikazujejo na namizju. To je malce drugače, kot pri večini drugih androidnih telefonih, kjer se aplikacije “spravljajo” v t. i. predal, na namizju pa so le tiste bližnjice, ki jih izberemo sami. Če si lastite Huaweija in spadate med zahtevnejše uporabnike, ki imajo na svojem telefonu na desetine aplikacij, potem se vam namizje lahko zapolni do te mere, da postane že nepregledno. Velika količina aplikacij na namizju oziroma namizjih pa lahko botruje tudi počasnejšemu delovanju sistema. Vendar k sreči lahko tudi na Huaweijevih telefonih izberete “klasično” androidno postavitev, tako da se vam aplikacije pospravijo v predal, na namizju pa obrdžite le svoje najljubše. To možnost najdete v nastavitvah zaslona: Nastavitve telefona -> Zaslon -> Slog domačega zaslona -> Predal.

Svetujemo vam, da na namizju obdržite res le najnujnejše bližnjice, ob tem pa zmanjšate tudi število pripomočkov oziroma t. i. widgetov. Widgeti so sicer super zadeva, saj vam omogočajo interakcijo s posamezno aplikacijo neposredno na namizju, ne da bi aplikacijo sploh odprli. Na ta način vam lahko prihranijo kar nekaj časa in optimizirajo vaše delo, hkrati pa na dolgi rok lahko pošteno upočasnijo delovanje vašega telefona, saj so ves čas aktivni. Za optimalno delovanje sistema je zato najbolje, da jih z namizja odstranite, če ne pa vsaj zmanjšate njihovo število. Posamezni widget odstranite tako, da ga “primete” (pridržite s prstom kakšno sekundo ali dve) ter povlečete na vrh zaslona k napisu “Odstrani”.

Prav tako pa je priporočljivo, da na namizju uporabljate čim bolj minimalistična statična ozadja, četudi so živa ozadja videti veliko bolj spektakularna. Ta spektakularnost namreč terja svoj davek - bolj obremenjene sistemske vire - čemur pa se seveda želite izogniti.

Skrivne možnosti za napredne uporabnike
“Vse našteto sem naredil, ampak moj telefon je še vedno počasen! Kaj še lahko naredim?,” sprašujete. Res obstaja še nekaj možnosti. Ampak te so namenjene naprednejšim uporabnikom. Androidni telefoni vsebujejo tudi poseben meni namenjen razvijalcem, ki pa je skrit očem dokler ga ne odklenete. Poglejmo kako. V nastavitvah telefona pojdite v razdelek “Sistem”, odprite zavihek “O telefonu” in začnite pritiskati na vrstico v kateri piše “Delovna različica”. Pritiskajte toliko časa (7x do 10x bi moralo zadostovati), dokler se vam na zaslonu ne izpiše obvestilo, da ste odklenili možnosti za razvijalce.

Če se pomaknete nazaj v meni “Sistem”, boste zdaj spodaj videli tudi nov razdelek imenovan “Možnosti za razvijalce”. Odprite ga in pred vami se bo izpisalo malo morje različnih možnosti, za večino katerih verjetno ne boste sploh razumeli, kaj naredijo (če niste übergeek ali dejansko razvijalec). Nič hudega. Večine za pohitritev telefona niti ne rabite. Poglejmo zato le tiste, ki vam lahko pomagajo.

Ustavite aplikacije in procese, ki jih ne potrebujete
Najprej se ustavite pri zavihku “Zagnane storitve”. S klikom nanj se vam odpre seznam trenutno aktivnih procesov v vašem telefonu, ob tem pa tudi podatek, koliko pomnilnika dolečen proces trenutno porablja. Če na seznamu najdete kakšnega “porabnika”, ki ga trenutno ne potrebujete, kliknite nanj in ga ustavite.

Skrajšajte čas animacij
Naslednje so na vrsti animacije, ki jih najdete, če se pomaknete navzdol do razdelka “Risba”. Animacije so tisto premikanje zadev na zaslonu od trenutka, ko pritisnete s prstom na ikono aplikacije pa do trenutka, ko se aplikacija končno pojavi na zaslonu. Torej animiran prehod od ene točke do druge. In na tem mestu lahko čas teh prehodov skrajšate, s čimer ustvarite iluzijo hitrejšega delovanja. Možnosti, ki vas zanimajo so “Merilo animacije okna”, “Merilo animacije prehoda” in “Lestvica trajanja animacije”. Če želite navidez pohitriti gibanje, pri vseh treh možnostih skrajšajte čas animacij na 0,5 oziroma animacije popolnoma izklopite.

Naložite več dela grafičnemu procesorju
Takoj pod zavihkom z aplikacijami imate še eno uporabno možnost, in sicer upodabljanje 2D elementov oziroma slik z grafičnim procesorjem (GPU). V praksi bo to pomenilo gladkejše animacije in razbremenitev osrednjega procesorja. Kratko sicer pri tem potegne baterija, ki jo ta način delovanja bolj obremeni. Zato je na koncu na vas, da se odločite, kaj vam je v tistem trenutku bolj pomembno - hitrejše delovanje ali avtonomija baterije.

Omejite število procesov v ozadju
Kot zadnja od “skritih” možnosti pa se dotika procesov, ki tečejo v ozadju. Število teh namreč lahko omejite. Pomaknite se do razdelka “Programi” in tam kliknite na zavihek “Omejitev postopkov v ozadju”. Kot boste videli, lahko te popolnoma izklopite ali pa nastavite, koliko se jih lahko največ izvaja. Glede na vašo izbiro bo nato telefon sam reguliral procese v ozadju in ugašal manj aktualne oziroma pomembne. Svetujemo da jih vseeno vseeno ne izklopite popolnoma ampak jih omejite na 3 ali 4. Ko ste izbrali, pa le še ponovno zaženite telefon.

Ne pozabite na posodobitve
Tako, to je bilo nekaj prijemov, ki vam lahko pomagajo pri pohitritvi vašega telefona. Nekoliko si lahko pomagate tudi z rešitvami za optimizacijo baterije in ponastavitvijo telefona na tovarniške nastavitve, prav tako pa ne pozabite na redno posodabljanje programske opreme!

Andrej
Ekipa Huawei foruma

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0